2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tények és ígéretek

Könnyen megmagyarázható, nehezen érthető, de tény: Ukrajnában a politikai élet időről időre (elsősorban a különféle választások időszakában, melyek nem korlátozódnak a hivatalos kampányra) harctérré válik. Sajnos a demokrácia azon szintjére, ahol az elvek csatáznak, mi még nem értünk fel. Nálunk táborokba gyűlt érdekközösségek küzdenek.

Ilyen helyzetben ugyancsak nehéz a kisebbségi létbe kényszerítettek helyzete. Főként azért, mert érdekérvényesítő lehetőségük behatárolt, csekély. Ha reálisan mérik fel esélyeiket, nem tehetnek mást, csatlakoznak valamelyik nagy áramlathoz. Szerencsés helyzet, ha akad olyan erő, mely kész felvállalni gondjaik megoldását, még jobb, ha ezt az adott mértékadó politikai tömörülés deklarálja, szerződésben rögzíti.

Mindezek tudatában és mérlegelése után leszögezhető: az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában a kárpátaljai magyarság nem csupán politikai érettségről, hanem az érdekvédelem tevőleges gyakorlásának készségéről, bölcsességről tett tan?bizonyságot azzal, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség hívó szavára Viktor Janukovics mellett állt ki, s ezzel biztosította, hogy Kárpátalján – egyetlen nyugati megyeként – a Régiók Pártjának elnöke győzött.

Janukovics személyében egy olyan elnökjelölt került a mindent eldöntő második fordulóba, aki nem csupán szavazatszerző ösztönből, hanem alapelvként vállalja fel a kisebbségek jogainak biztosítását.

Egyébként a Janukovicsra szavazó magyarság máris jelentős sikert ért el. Kiállásuk rádöbbentette a hatalmon lévő kormányt, Julija Timosenko miniszterelnököt, hogy nemzetiségi politikájuk elhibázott, kisebbségellenes. Bizonyíték erre, hogy hirtelen-hamarjában a hatalomon lévők "megvilágosultak", s az ígéretek (nem intézkedések!) szintjén kisebbségbarátok lettek. Ne legyünk naivak, ez náluk legfeljebb február hetedikéig tart.

Az ígérgetések értékét számos mondásunk minősíti. Nagyon szegény ember az, aki már ígérni sem tud. Ígérd meg, ne add meg, sosem károsodsz meg.

Ezek tudatában, s értékelve azt, hogy Viktor Janukovics nem "hirtelen felindulásból" vállalta fel a kisebbségi jogok védelmét, hanem szerződésben garantálta azt, jól felfogott érdekünket szem előtt tartva, ?jra mellé kell állnunk.

Hisz, ahogy a bölcsesség tartja: a szó elszáll, az írás megmarad.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó