2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont

Kincs Gábor alpolgármester (Beregszász):

– Mint minden választásnak, a jelenleginek is komoly tétje van. Talán nagyobb, mint bármikor korábban. Az elmúlt évek során a kárpátaljai magyarság olyan intézkedéssorozatot volt kénytelen elviselni – elsősorban az anyanyelvű oktatás területén –, amire korábban nem volt példa. Teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarország és a kárpátaljai érdekvédelmi szervezetek sikertelen fellépése után más eszközt kell találni arra, hogy a bennünket sújtó rendelkezéseket kivédjük. Nyugodtan kijelenthetem: ez minden kárpátaljai magyar ember érdeke, pártállástól és világnézettől függetlenül. Ennek jegyében kötött szövetséget az UMDSZ Viktor Janukoviccsal. Más jelöltek nem kívántak foglalkozni a gondjainkkal. Ugyanennek a meggyőződésének adott hangot a Kárpátaljai Magyar Szervezetek Fórumának decemberi közgyűlésén részt vevő 30 tagszervezet képviselője is.

Zán-Schramm Ibolya, a Nagyszőlősi Járási Tanács UMDSZ-frakciójának vezetője (Hömlőc):

– Fontos, hogy öntudatos állampolgárokként és jó magyarokként tegyük a dolgunkat, és február 7-én menjünk el szavazni. Amikor elnököt választunk, tudnunk kell, hogy valakit miért támogatunk, mást pedig miért nem. Azt látom: Viktor Janukovics számára fontos a kisebbségi kérdés. Egyenrangú állampolgároknak tekinti az Ukrajnában élő magyarokat, románokat, tatárokat is. És ez nem valami szólam, hiszen miniszterelnökségei idején is így volt.

Julija Timosenko viszont mindennek az ellentéte. Az ő miniszterelnöksége idején mindent megtettek annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság ne érezhesse magát otthon szülőföldjén. Tessék választani!

Torma László vállalkozó (Tiszaágtelek):

– Az új elnöktől azt várom, hogy szívügyének érezze, támogassa a kisebbségek érdekeit is. Ide sorolnám az anyanyelvű oktatás lehetőségének maradéktalan biztosítását, de azt is, hogy ahol például mi többségben élünk, ott a magyar igenis hivatalos nyelv legyen.

Vállalkozóként természetesen fontosnak tartom, hogy végre ne csak szavakban, hanem tettekben is támogassák a kereskedőket. És az őstermelőket is. Jelenleg a helyzet nagyon rossz.

Kocsis Mária, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke (Beregdéda):

Az elnökválasztás legnagyobb tétjét abban látom, hogy megmaradhatunk-e magyarnak itt, a Kárpátok alján. Látom azokat a folyamatokat, amelyek ezt gátolják. Értem azt is, hogy egyes szülők a gyerek boldogulását tartják szem előtt akkor, amikor ukrán iskolában taníttatják csemetéjüket. Ugyanakkor emlékszem arra is, hogy régen az ilyesmi fel sem vetődött, természetes volt, hogy mindenki a saját anyanyelvén tanul. Ha Viktor Janukovics betartja azokat az intézkedéseket, amelyeket szerződésben vállalt – és én nagyon bízom abban, hogy így lesz –, akkor a szülőknek nem kell majd azon gondolkodniuk, hogy milyen tanintézményeket válasszanak gyermekeik számára. Bessenyei óta ugyanis mindenki tudja, hogy "Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem".

Szikora Attila vállalkozó (Hmelnickij):

– Ahogy a hmelnickiji polgárok többsége, én is Viktor Janukovics megválasztása mellett vagyok. Ennek oka, hogy bár nem Kárpátalján élek, mégis aggaszt a magyar anyanyelvű oktatás helyzete, és tőle várom, hogy visszafordítsa a negatív folyamatokat.

Nem vagyok jós, de előre éreztem, hogy a narancsos vezetés nem hoz jót Ukrajna számára. Annak idején a Majdanon miattuk fagyoskodtak az emberek, de utána félrevezették őket és az országot, minden nemzeti kisebbséget becsaptak. Óriási áremelésekre került sor, ami igen nehéz helyzetbe hozta az embereket. Viktor Janukovics az, aki változást hozhat.

Mészáros Györgyi pedagógus (Técső):

– A legfontosabbnak azt tartom, hogy Viktor Janukovicsnak van nemzetiségi politikája, míg Julija Timosenkónak sohase volt. Ezt mutatja, hogy Ivan Vakarcsuk teljesen naciona- lista oktatáspolitikát folytat Timosenko jóváhagyásával. És őket támogatják a szélsőségesek, akik folyamatosan Ukrajna egységéről beszélnek, de ezen csak az ukránok egységét értik. Sajnos, nem ismerik azt a nagyon igaz latin mondást, hogy "varietas delectat", azaz a változatosság gyönyörködtet. Vagyis Ukrajna azáltal lenne igazán gazdag, ha minden nemzetiségnek megadná a boldogulás lehetőségét.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó