2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Két falu népe kontra Miniszteri Kabinet

A fornosiak és a derceniek a múlt év novemberében falugyűlést hívtak össze, hogy tiltakozzanak és megüzenjék Julija Timosenkónak, valamint belügyminiszterének, Jurij Lucenkónak, mondjanak le a tervükről, mert nem kérnek a két falutól néhány száz méternyire megálmodott menekülttáborból. A hír, hogy a belügyi tárca az illegális migránsok elhelyezésére szolgáló gyűjtőhelyet kíván itt létesíteni, felháborította a lakosságot.

Az összefogásban bíztak

A tiltakozás élére álló Himinec György polgármester is értetlenül áll a terv előtt: vajon miért zárták be épp egy esztendeje az innen kőhajításnyira lévő pósaházai menekülttábort, ha most újat akarnak létesíteni?

A két település közötti úttól félszáz méterre az erdő sűrűjében rejtőznek azok az egykori katonai épületek, ahová a miniszterelnök és a belügyi tárca vezetője megálmodta a menekülttábort. A sorompóval elzárt területen jelenleg egy család él. Az egykori tiszti lakásokban nincs áram, gáz, nem folyik víz a csapokból. Az erdő sűrűje pedig ismeretlen veszélyeket, feltehetően elásott hadianyagokat, vegyszereket rejt. A derceniek szerint ezek tették használhatatlanná a település kútjainak vizét...

A települések lakossága több ezer aláírással támogatta a tiltakozó nyilatkozatot. A polgármesterek nagyon remélték, nem maradnak magukra és nemcsak a közvélemény áll ki mellettük, hanem a Munkácsi járás és Kárpátalja vezetői is. Ami a járási önkormányzatot illeti, Ljudmila Bondarcsuk szóvivő elmondta, mindent elkövetnek, hogy a terv ne valósuljon meg. Elvégre nem azért harcoltak évekig a pósaházai átmeneti szállás bezárásáért, hogy most egy újabb tábort nyissanak a térségben.

Kárpátalján az EU-s határok mentén nincs helye az ilyen jellegű létesítményeknek, mondta el lapunknak Pircsák Albert, a NEEKA nemzetközi alapítvány igazgatója. Ez a szervezet látta el élelmiszerrel és tisztálkodó szerekkel a Pósaházán fogva tartott menekülteket, illetve látja el ma is az átmeneti szállásokra kerülőket. Az igazgató szerint átgondoltabb menekültügyi politikára volna szükség Ukrajnában. Tudvalévő volt például, hogy a pósaházai létesítmény bezárása nem segíti, hanem nehezíti a helyzetet. A megoldás az ország keleti határainak szigorúbb őrizetében és a belső régiókban nyitandó menekülttáborokban keresendő.

A derceniek és a fornosiak mellett áll Kárpátalja vezetése is. Oleg Havasi, a megyei állami közigazgatás elnöke elítélően nyilatkozott a miniszterelnök és a belügyminiszter tervéről. Szerinte Julija Timosenko és Jurij Lucenko konkrét lépéseket tesz, hogy Kárpátalját ismét az illegális menekültáradat gyűjtőhelyévé változtassa.

Minden hiába?

Számos kisebb ütközet megnyerését követően most úgy tűnik, hogy a két falu közössége, a megye vezetői és minden, az államhatár közelében az ilyen jellegű intézményeket ellenző erő elvesztette a háborút. Julija Timosenko ugyanis megszerezte a védelmi tárcától a katonai objektumot és a területet átjátszotta a belügynek. Ezzel elhárultak a formális akadályok a menekülttábor építése elől. Kiják István, a belügyminiszter regionális megbízottja lapunknak elmondta:

– A menekülttáborra az EU-val kötött toloncegyezmény miatt van szükség. Az uniós tagállamokból kiutasított és hozzánk visszakerülő idegeneket ugyanis el kell helyezni valahol. Erre a határ menti régió látszik a legalkalmasabbnak. A Fornos és Dercen között lévő egykori katonai objektumot a miniszterelnök révén a belügyminisztérium megszerezte. Már csak néhány formaság hiányzik, hogy elkezdődjön az építkezés.

Vagyis az történt, hogy Julija Timosenko és csapata semmibe veszi a kárpátaljaiak véleményét és tiltakozásuk ellenére ráerőlteti a térségre azt a tábort, ahova az uniós államokban elfogott és kitoloncolt ázsiai, afrikai egyéneket, köztük rablógyilkosokat, terroristákat helyezik el. Csak hab a tortán, hogy információink szerint Kárpátalját két táborral akarják "megajándékozni". A másik az Ungvári járásban, tehát egy újabb magyarlakta vidéken épülne...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó