2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Európából Európába

– Ön szerint hová jut Ukrajna és Kárpátalja gazdasága, ha marad a jelenlegi kormány? – kérdeztük Péter Csaba üzletembert, megyei képviselőt.

– A mostani körülmények között, bárki lesz majd hatalmon, nagyon meg kell gondolnia, hogy viszonyul a gazdasághoz. Ha elzárkózik annak támogatásától és nem célirányos gazdaságélénkítő programokat dolgoz ki arra vonatkozóan, hogyan maradjanak meg a regionális kis- és középvállalkozások, akkor biztos a bukása. Az a kormány, amely nem értékeli saját gazdaságát – véleményem szerint –, nem lehet sikeres.

– Milyen lehetőségeket használhattak ki a kárpátaljai vállalkozók Janukovics miniszterelnöksége idején?

– Viktor Janukovics kormányzása alatt azt tapasztalhattuk, hogy a gazdaság dinamikusabban fejlődik, mint az elmúlt 4–5 évben, valamint azt is, hogy a vállalkozások számára nagyon fontosak az olyan dolgok, mint például az ÁFA visszaigénylése. Ez akkor rendszeresen működött. Viszont az elmúlt években megszüntették a bérmunka lehetőségét, teljesen leállították az ÁFA-visszaigénylést. A cégeknek ez nagyon nagy probléma Ukrajna-szerte, tudomásom szerint több tízmilliárd hrivnya a veszteség. Kárpátaljának fontos volt Janukovics ideje alatt a szabad gazdasági övezet. Vállalkozásunknak is volt egy ilyen projektje, öt évig adómentességet élveztünk. Ezek a törvényadta feltételek megfeleltek úgy a vállalkozásunknak, mint partnereinknek. A mostani hatalom ezt a lehetőséget szinte az első nap eltörölte. Pedig ez továbbra is fontos lett volna Kárpátaljának, hiszen itt épült ki az egyik legnagyobb autóipari összeszerelő üzem, a Csap melletti Eurocar Rt., amely azóta is csak vegetál. Nekik is csorbult a perspektívájuk, hiszen akkor tudtak volna még tekintélyesebb pozíciót elérni országos szinten, ha az a rendszer nem bukott volna meg.

– Milyen negatív változásokat hozott a Timosenko-kabinet?

– A legfájóbb, amint fentebb is említettem, a vámszabad területek eltörlése. Pedig akkor ezt még bővíteni szerettük volna. Már meg voltak a tervek Beregszász és a Beregszászi járás tekintetében is. Úgy gondolom, ha az említett törvényt nem törölték volna el, azóta sokkal nagyobb lendületet vett volna mindkettőnek a fejlődése. Az elmúlt időszakban az történt, hogy a jelenlegi kormány olyan embereket juttatott vezető pozícióba, akiknek nincs szakmai tapasztalatuk, ami gátolja tevékenységüket. Bármely hivatalba megyünk, mindenhol új arcokat látunk. De nem is ezzel van a baj. A probléma az, hogy nem szakemberek és nem hozzáértők. Bízunk benne, hogy a jövőben a kormány figyelembe veszi ezt, s olyan emberek kerülnek a különböző intézményekbe, akik szakmailag felkészültek és nem politikusok.

– Milyen ígéreteket nem váltott valóra a jelenlegi kormány?

– Rengeteg ígéret és kormányrendelet volt. Ezek közül az egyik legfájóbb számunkra az oktatás. A gazdasággal kapcsolatosak kevésbé sértőek, viszont az egész országot érintették.

– Mit ajánl, és miért lenne jó, ha Janukovics lenne az államfő?

– Egy új vezető mindig igyekszik teljesíteni kötelességvállalását. Bízunk benne, hogy azt, amit felvállal, sikerül megvalósítania. Ismét hangsúlyozom, számunkra, kárpátaljai magyarok számára az a legfontosabb, hogy visszaállítsa az oktatási rendszert olyan irányba, hogy egyenrangú állampolgárnak érezhessük magunkat Ukrajnában. Úgy gondolom, az ő sikerének is az a feltétele, hogy figyelembe veszi-e a nép akaratát, a vállalkozók érdekeit. Támogatni tudja-e majd a kis- és középvállalkozásokat, odafigyel-e rájuk? Valójában akkor leszünk sikeresek, ha patrióták leszünk saját országunkban, saját termékeinkkel, saját vállalkozásainkkal, büszkék leszünk készítményeinkre, megmérettethetünk az európai uniós gazdaságban is, és elismerik, hogy helyünk van Európában. Ugyanis Európa nem igazán akarja, hogy Ukrajna erős legyen: kisebb-nagyobb lépésekkel gátolja országunk fejlődését. Véleményem szerint ez sok mindenben megmutatkozik. Például abban, hogy Európa szívében élünk, mégis vízumkényszer van, nincs szabad mozgásunk az EU-ban. Reményeink szerint az új vezetés ebbéli külpolitikájára is hangsúlyt fektet majd, és mindent meg fog tenni azért, hogy Európa elfogadjon bennünket, és ott lehessünk a tagállamok között.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó