2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kisebbségi garanciák

2.2 Oktatás – biztos befektetés a jövőbe!

– lemondunk a kötelező emelt szintű érettségi tesztrendszerről a felsőfokú oktatási intézménybe való bejutáskor;

– a 2009 előtt végzett diákok iskolai bizonyítványukkal felvételizhetnek a felsőfokú intézményekbe;

– a kötelező osztálylétszám csökkentése, melynek révén 2000 vidéki iskola megmarad.

(Részlet Viktor Janukovics elnökjelölt "Ukrajna az emberekért" elnevezésű választási programjából.)


2.2. Viktor Janukovics elnökjelölt a maga részéről segíteni fogja:

– Az Ukrajnában élő nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak, szabadságának védelmét, nyelvi, vallási, világszemléleti, kulturális és információs közegének megőrzését és fejlesztését.

– Az ukrajnai nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak szabad gyakorlását az anyanyelv használata és fejlesztése terén az oktatásban, az igazságszolgáltatásban, az államirányításban, a közlekedésben, a televízió- és rádiósugárzásban, a filmiparban, s az ehhez hasonló területeken, összhangban Ukrajna Alkotmányával, a nyelvtörvénnyel, valamint a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájával.

– A jogi és gyakorlati feltételek megteremtését az oktatási rendszer valamennyi szintjén annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségek megőrizhessék és fejleszthessék saját nyelvüket.

– Azon államhatalmi törvényi rendelkezések visszavonását, melyek nyelvi alapon korlátozzák a polgárok jogait.

– A törvényhozási helyzet szabályozását az Ukrajnában élő nemzeti és nyelvi kisebbségek szemszögéből, a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikálásáról szóló ukrajnai jogszabály újbóli elfogadását, az ukrajnai nyelvtörvény új változatának kidolgozását és elfogadását, az ukrajnai nemzeti kisebbségekről szóló törvény új változatának kidolgozását és elfogadását, a regionális nyelvek vagy a nyelvi kisebbségekről szóló új jogszabály elfogadását, valamint az ide vágó egyéb törvényi dokumentumok biztosítását, melyek a társadalom fejlődését szolgálják.

– Lehetőséget találni a nemzeti kisebbségek képviselőinek felvételére a Régiók Pártja parlamenti választási listájára, valamint a Krím Autonóm Köztársaság Legfelső Tanácsának választási listájára, illetve a helyhatósági és önkormányzati választások alkalmával állítandó listákra.

– A nemzeti és nyelvi kisebbségek képviselőinek bevonása és alkalmazása a helyi, a regionális és az országos szintű államirányítási hatalomban.

(Részlet a Viktor Janukovics államfőjelölt, valamint az

Orosznyelvű Ukrajna Társadalmi Jogvédő Mozgalom (képviselője: Ruszlan Bortnik)

Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (képviselője: Gajdos István)

Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülés (képviselője: Aurica Bosescu) által aláírt szerződésből).

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó