2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gajdos István: utasítsuk el a kisebbségellenességet!

Mindössze néhány nap választ el bennünket az ukrajnai elnökválasztás 2010. február 7-re kiírt második fordulójától, amikor Julija Timosenko, a narancsos csapat tagja, hivatalban lévő kormányfő, illetve Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának elnöke, az ellenzék vezetője között dől majd el az elnöki bársonyszék sorsa.

Az ukrajnai magyarság számára is komoly tétje van a voksolásnak. A mi szavazatainkon is múlik, hogy hatályban maradnak-e a közösségünket sújtó megszorító intézkedések, tovább folyik-e a magyar iskolahálózat leépítése és kétnyelvűvé változtatása, ukrán nyelven kell-e majd felvételi teszteket írniuk a magyar tannyelvű középiskolák végzőseinek. A jól ismert negatív tendenciák sora tovább folytatható.

Lehet-e tenni a közösség sorsának jobbra fordulásáért, a küszöbönálló elnökválasztás nyújthat-e erre valós esélyt? – kérdeztük Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Ma- gyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét, aki az országos szervezet képviseletében az elmúlt év novemberének végén együttműködési megállapodást írt alá Viktor Janukoviccsal, az elnökválasztás legesélyesebb jelöltjével.

– Sajnos valóban példa nélkül álló, alkotmányos jogaink és szabadságjogaink elleni támadássorozat szenvedő alanyai vagyunk az utóbbi években itt Ukrajnában. A regnáló hatalom kisebbségi létünk, megmaradásunk alapjait, azaz nyelvünket és oktatási rendszerünket próbálja lerombolni. Példaként említhetném, hogy végzőseink az idén már csak ukránul írhatják a felvételi teszteket, hogy kétnyelvűvé szeretnék tenni a magyar iskolákat, idővel teljesen elsorvasztva azokat, aminek nyilvánvaló jele, hogy az oktatási minisztérium nem rendelte meg a magyar nyelvű tankönyveket iskoláink számára. De említhetném azt is, hogy egyházi tanintézményeink nem kapnak állami finanszírozást. A magyarságszervezetek, az önkormányzatok, a szakmai szervezetek hiába emelték fel szavukat a bennünket sújtó intézkedések ellen, ez nem hozta meg a kellő eredményt.

– Lehet-e tenni a kedvező változások elindítása érdekében?

– A kialakult helyzetből meggyőződésem szerint csak az jelenthet kiutat, ha hatalomváltásra kerül sor az országban, ha a kisebbségbarát államfőjelölt kerül ki győztesen a február 7-i megmérettetésből. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség egy-egy meghatározó orosz, illetve román szervezettel együtt ennek jegyében kötött együttműködési megállapodást Viktor Janukoviccsal, a Régiók Pártjának elnökével.

Ez egy keretegyezmény, amely felöleli kisebbségi létünk minden szféráját. Legfontosabb momentuma az, hogy Viktor Janukovics egyértelműen vállalja: megválasztása esetén hatályon kívül helyezi, visszavonja az oktatási rendszerünket, nyelvhasználatunkat sújtó rendeleteket, utasításokat. A mostani ukrajnai elnökválasztás legesélyesebb jelöltjével kötött megállapodásban külön pontban szerepel a nemzeti kisebbségek, így a magyarság óvodától egyetemig terjedő oktatási rendszerének megőrzéséhez, sőt, fejlesztéséhez szükséges jogi, valamint gyakorlati feltételek megteremtése. Fontosnak tartom azt is, hogy regionális szinten, ott, ahol egy tömbben él a magyarság, hivatalossá tennék anyanyelvünk használatát az oktatásban, az állami hivatalokban, közigazgatásban, bíróságokon stb.

Nem elhanyagolható momentum, hogy Ukrajnában először támogatnák a kisebbségek és anyaországaik kapcsolatainak elősegítését, bevonnák képviselőiket az államigazgatásba. Viktor Janukovics államelnökké történő megválasztása emellett esélyt adna számunkra arra is, hogy visszaszerezzük parlamenti képviseletünket, mivel erről is szó van az együttműködési megállapodásban.

– Mit üzenne vidékünk magyarjainak a kampány véghajrájához érve?

– Az alkalommal élve köszönetet szeretnék mondani magyar közösségünk tagjainak azért, hogy az egész ország választópolgáraihoz hasonlóan meggyőző többséggel a változásra, a hatalomváltásra voksoltak, s Viktor Janukovicsot, a Régiók Pártja elnökét támogatták az ukrajnai elnökválasztás első körében. Hiszem, hogy mindez jó alapot teremt a második fordulóhoz. Elbízni magunkat azonban nem szabad. Legyünk tudatában annak, hogy minden voks számít. Mozgósítsuk hát egész közösségünket, hiszen gyermekeink, oktatásunk, nyelvünk, jövőnk a tét!

A végleges döntés azonban csak most következik. Az első fordulóban tanúsított magatartásunk csak akkor ér majd igazán sokat, ha azt tovább erősítjük a február 7-i második körben. Még az előzőnél is nagyobb számban mondunk valamennyien nemet a magyar iskolák, a magyar felsőoktatás, történelmi emlékműveink, anyanyelvű tankönyveink, s eleve a szabad nyelvhasználatunk, magyar szellemiségünk és gondolkodásunk ellen indított támadásra.

Végezetül egyetlen gondolat: ahogy már említettem, mind ez idáig hiábavalóknak bizonyultak a bennünket sújtó intézkedések elleni nyilatkozatok, felhívások. Most esélyt kaptunk arra, hogy mindannyian tegyünk ezek ellen. Egyfajta választóvíz lesz tehát számunkra az elnökválasztás második fordulója, mivel kiderül, ki az, aki őszintén lép fel a kisebbségellenes intézkedések ellen, s ki az, aki csak a látszatát kelti ennek. Menjünk hát el mindannyian szavazni, éljünk az eséllyel, ami adódott közösségünk előtt, hogy később tiszta lelkiismerettel nézhessünk gyermekeink, unokáink szemébe!

Bíró László

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó