2010. február 3., szerda Országos közéleti lap Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Viktor Janukovics államfőjelölt nyílt levele
Tisztelt magyarok!

Engedjék meg, hogy gratuláljak Önöknek az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában aratott meggyőző, közös győzelmünkhöz! Az alkalommal élve köszönetemet fejezem ki minden derék magyar embernek, aki az első körben a változásra voksolva engem támogatott.

Mindig tisztelettel és csodálattal tekintettem és tekintek Önökre, hiszen szorgalmuknak, munkaszeretetüknek, igyekezetüknek köszönhetően egy kis Európát tudtak varázsolni Ukrajnában. Önöknél járva jó látni a rendezett településeket, portákat, megtapasztalni, hogy az ott élő emberek békességben, barátságban élnek ukrán, ruszin, orosz, román, szlovák stb. polgártársaikkal, toleránsan viszonyulnak egymáshoz. Meggyőződésem, hogy a magyar közösség csak gazdagítja, színesebbé teszi Ukrajnát, s ez a békés együttélés követendő példaként szolgálhat az egész ország számára.

Biztosítom Önöket, hogy államfővé történő megválasztásom esetén mindent megteszek annak érdekében, hogy igaz magyarként élhessenek szülőföldjükön. Ennek érdekében kötöttem együttműködési megállapodást az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel. Garantálom, hogy választási győzelmem esetén következetesen valóra válnak az abban foglaltak.

Egyik első lépésként visszavonjuk azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek a magyar oktatási rendszert, a magyar iskolásokat, a végzősöket sújtják. Emellett megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy Önök megőrizhessék, fejleszthessék anyanyelvüket, szabadon használhassák azt az oktatásban, az igazságszolgáltatásban, az államigazgatásban, a médiában stb.

Kedvező körülményeket biztosítunk, hogy akadálytalanul tarthassák a kapcsolatot anyaországukkal, szabadon használhassák nemzeti jelképeiket. Képviselőiket mind helyi, mind regionális, illetve országos szinten bevonjuk az államigazgatásba, támogatjuk, hogy közösségük visszanyerje parlamenti képviseletét.

Barátaim! Hiszem, együttes erővel képesek vagyunk arra, hogy igazi európai országgá változtassuk Ukrajnát, amelynek polgárai szabadon utazhatnak kontinensszerte. Meggyőződésem, hogy Ukrajnának az európai népek nagy családjában, az Európai Unióban a helye!

Február 7-én támogassák hát szavazataikkal a változást, a megújulást. Voksaikkal álljanak ki a magyar közösség érdekei mellett, s mondjanak nemet a kisebbségellenes politikára, a nacionalizmusra! Ne feledjék: minden szavazat számít!

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó