2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A hetedik piramis

Egyiptom nyerte meg a 2010-es Afrikai Nemzetek Kupáját, miután a döntőben egy hajrában szerzett góllal 1–0-ra legyőzte Ghánát. A "fáraók" ezzel történelmet írtak, ugyanis sorozatban harmadszor lettek tornagyőztesek és hetedszer kontinensbajnokok. Az elmúlt öt kiírásból negyedszer szerezte meg a bronzérmet Nigéria.

Beigazolódtak az előzetes várakozások. Nem volt gólgazdag, látványos a döntő. Ahogy mondani szokás, a játék küzdő jellege domborodott ki. Az első félidő egyiptomi fölényt hozott labdabirtoklásban, de ez meddőnek bizonyult. Azon lövések ugyanis, amelyek egyáltalán eltalálták a kaput, a ghánaiak nevéhez fűződtek. A több kulcsemberét is nélkülöző, a tavalyi U20-as vb-t megnyerő ghánai fiatalokra építő csapat láthatóan bízott a pontrúgásokban, amelyek után több veszélyes szituáció is kialakult az egyiptomi kapu előtt, de gól nem született.

A második játékrészben átterelődött a játék a ghánai térfélre. Sokáig úgy tűnt, hogy hosszabbítás lesz. Aztán a 85. percben, Zidan remek ütemben ugratta ki a csereként beállt Gedót, aki eltekerte Kingson mellett a labdát.

Bár a ráadásban még Addo egyenlíthetett volna, de ez a helyzet is kimaradt. Egyiptom történelmet írt azzal, hogy 2006 és 2008 után harmadik alkalommal is megnyerte sorozatban a tornát, és ez némi gyógyírt jelenthet neki a vb-selejtezős fiaskóért.

Nigéria Obinna 56. percben szerzett találatával 1–0-ra legyőzte Algériát. Mondhatni, érvényesült a papírforma: az eltiltások miatt kulcsembereket nélkülöző Algéria kikapott, így tovább folytatódik hosszú, érem nélküli sorozata az Afrika-kupán.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó