2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Segít az articsóka

Hányszor határoztuk már el és fogadtuk meg, hogy mértéket tartunk az étkezésnél. A legtöbbször mégsem sikerül. Egy-egy kiadósabb vacsora után másnap már a finomságok gondolatától is kiveri az embert a verejték.

Az efféle bűnöknek az emléke azonban nem tart soká, és az emésztőrendszer lázadásai feledésbe mennek. Újra belefeledkezhetünk a bőséges élvezetekbe.

A megoldás az articsóka. Fogyasztása beindítja az epe termelődését, csökkenti az emésztési zavarokat, megszünteti a felfúvódást, az émelygést, a teltségérzetet. Víz- és tápanyagigényes növény. Szaporítható zöld rügy- vagy sarjdugványozással, de legelterjedtebb a palántaneveléses szaporítás. Magját februárban vagy márciusban elvethetjük üvegházban vagy fűtött fóliában. Május közepétől lehet kiültetni. A cserépben nevelt fiatal növényeket a földlabdával együtt ültessük ki a szabadba, de az sem baj, ha lehullik a gyökérről a föld, mert bőséges öntözéssel így is jól megered.

Termesztésének egyik legkényesebb része a teleltetés. Fagyérzékenysége miatt takarni kell. A fagyok előtt fokozatosan, több részletben kupacoljuk fel 25–30 cm magasan földdel, majd elszáradt levelekkel, növényi részekkel takarjuk. Az átteleltetés másik módja az, hogy az egész tövet földlabdával együtt kiemeljük és pincében, homok között elvermeljük. Tavasszal a fagyok elmúltával bontsuk ki, tisztítsuk meg és ültessük el.

Felhasználható részei a bimbók, amelyek a második évtől jelennek meg. A nagyméretű, még ki nem nyílt virágkezdemények alkalmasak a fogyasztásra. A kékeslila sziromlevelek megjelenésekor az egyébként fogyasztható részek (a húsos virágalap, a csészepikkelyek) rostossá, rágóssá válnak.

A keserű ízű szárlevelek gyógyászatilag aktív vegyületeket tartalmaznak, a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó, gyomorerősítő szerként használják. Szeszes kivonat formájában méregtelenítő és érelmeszesedést csökkentő hatása érdemel említést. A bőrgyógyászatban ekcéma és egyéb gyulladások ellen használták. Szép, mutatós virágainak díszítő értéke sem lebecsülendő.

RECEPT

Rántott articsóka

A megfőzött articsókát a vízből kivéve lecsepegtetjük, majd tepsibe rakjuk, meglocsoljuk ecettel, meghintjük sóval, borssal és egy óra hosszáig félretesszük. Törjünk fel egy tojást, verjük fel és tegyünk hozzá egy evőkanál meleg vizet. Először ebbe mártsuk a megfőtt articsókát, utána lisztbe, és rántsuk ki forró olajban. Tartármártással tálaljuk.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó