2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sokatmondó hallgatás

Mint arról lapunk előző számaiban beszámoltunk, Magyarországon megfosztották tudományos(PhD) fokozatától Gabóda Bélát, a beregszászi II. RákócziFerenc Kárpátaljai Magyar Főiskola pedagógiát oktató tanárát. Az intézkedés okára egy neve elhallgatását kérő debreceni forrásunk világított rá, akinek tájékoztatása szerint Gabóda Béla disszertációjáról és számos publikációjáról kiderült: azok nem sajátjai, hanem mások munkáiból "ollózta" össze.

A botrányra sokadik megkeresésünk után a főiskola közleményben reagált, mely szerint amennyiben a döntésről hivatalos értesítést kapnak, a hatályos törvényeknek megfelelően járnak el. Utóbb kiderült az is, hogy Gabóda Béla a magyarországi Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Nevelés- és Társadalomtudományi Intézetének címzetes főiskolai docense. Illetve: csak volt!

Az ügyben tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Lipcsei Imre, a Szent István Egyetem Pedagógiai Karának dékánja, aki elmondta: a Debreceni Egyetemről hivatalos értesítést nem kaptak. Gabóda Béla viszont januárban (cikkünk után? – a szerk.) korrekten jelezte, hogy mi történt vele és kérte, hogy bontsák fel a munkaszerződését, ami meg is történt.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy az esetről Gabóda Béla tájékoztatta-e másik munkaadóját, a beregszászi főiskolát? Az intézmény nyilatkozatából – "amennyiben bármely tanárunk esetében ilyen eljárásra kerülne sor, és erről hivatalosan értesülünk, úgy a hatályos törvényeknek megfelelően fogunk eljárni" – arra lehet következtetni, hogy ez nem történt meg.

Ebben a kérdésben, illetve hogy az eset napvilágra kerülése után az intézmény eddig miért nem indított belső vizsgálatot, természetesen szerettük volna kikérni a főiskola vezetésének véleményét, valamint azt, hogy Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökeként kíván-e valamilyen lépést tenni az ügyben? Különös tekintettel arra, hogy amennyiben az esetnek semmilyen következménye nem lesz, az éppen azokra hathat ösztönzőleg, akik nem tudományos kutatásokat kívánnak folytatni, hanem csupán tudósoknak kívánnak látszani. Többszöri megkeresésünkre választ nem kaptunk, a titkárság jóvoltából egy e-mail címet viszont igen. Hétfőn el is juttattuk kérdéseinket, amelyekre reményeink szerint mihamarabb választ kapunk. Az, hogy mit lép a tanintézmény és a pedagógusszövetség, már csak azért is fontos, mert – s ezt debreceni hírforrásunk is megjegyezte – a főiskolán nagyon sok tanár tisztességgel teszi a dolgát. Igaz, a "szellemi légkör" miatt egyáltalán nem irigyli őket.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó