2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megzavarhatják a szavazást?

A választások kapcsán mindig felmerül annak lehetősége, hogy valaki megkísérli a tisztességtelen eszközök bevetését, a voksolás megzavarását. A Régiók Pártja az ilyen próbálkozásoktól tartva a választás tisztasága érdekében az alábbiakban ezekre a módszerekre hívja fel a magyar választók figyelmét.

1. Körhinta a szavazólapokkal. Valaki bemegy az X számú szavazóhelyre, ahol átveszi a lapot, kiviszi a helyiségből és odakint átadja más valakinek. Az elmegy Y szavazóhelyre, átveszi a saját lapját, de az urnába az utcán kapottat dobja be. A sajátját az előbbihez hasonlóan tovább adja, s az egy másik körzet szavazatgyűjtő urnájába kerül. Ezzel jó kis kalamajkát lehet okozni, hisz több helyen idegen voksoló cédulák bukkannak fel, amivel a hamisítás alapos gyanúját lehet kelteni.

2. A választási bizottság tagjai képesek érvénytelen szavazatok előállítására azzal, hogy nem látják el kézjegyükkel az általuk kiadott szavazólapokat. A választási törvény 78. cikkelyének 26.3 pontja szerint az ilyen lapon leadott voks érvénytelen.

3. Zavart lehet kelteni a szavazatszámlálásról készült jegyzőkönyv csomagolásának szándékos megrongálásával. A törvény 82. cikkelyének 9–11 pontjai értelmében ilyen esetben a körzeti választási bizottság előtt a 78. cikkelynek megfelelően újra kell számolni a szavazatokat.

4. Felborul a rend, ha a választási bizottság valamelyik tagja távolmarad a voksolás napján.

5. Tömeges hamisításra hivatkozva a bizottsági tagok megtagadhatják a dokumentáció szállítását. A jogszabály 81. cikkelyének 1. pontja értelmében a szállítás a bizottsági elnök vagy alelnök és a különböző pártok képviselőinek részvételével lehetséges.

6. Kísérlet történhet a választási bizottság egészének vagy egyes tagjainak lefizetésére. Ezzel a módszerrel befolyásolható a különféle döntések meghozatala.

7. A fenti kísérlet látszatának keltésével is megzavarható a voksolás. A provokációval a választási kampány tisztátalanságát keltve próbálják félrevezetni a választókat.

8. Előfordulhat, hogy leadva a voksát valaki botrányt csap, hogy ő bizony nem szavazott, meghamisították az aláírását. Feljelentést tesz és interjút ad a médiának.

9. Megtörténhet, valaki azzal fordul az ügyészséghez és a médiához, hogy a bizottsági tagok megkörnyékezték az első körben nem szavazókat. Holott a törvény szerint ezen személyek névsora titkos. A második körben ugyanis ez a hamisítások kiinduló alapja lehet.

10. A voksolás szándékos elnyújtásával érhető el, hogy ne mindenki élhessen alkotmányos jogával, ami által a részvételi mutató is csökkenthető.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó