2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Timosenko árvízre spájzol?

Kísértetiesen hasonlít a jelenlegi hóhelyzet a tizenegy évvel ezelőttire, amikor a gyors márciusi olvadást követően belvíz sújtotta a megyét. Majd jött minden idők legnagyobb árvize, mely után elindult a hosszú távú árvízvédelmi program. Julija Timosenko és kormánya viszont az előirányzott pénzt más célokra tette félre. A szakemberek máris kongatják a vészharangot.

Volodimir Csipak, a megyei vízgazdálkodási főosztály vezetője

– Hol tart jelenleg a tizenöt évesre tervezett árvízvédelmi program megvalósítása?

– Azt kell mondjam, hogy a bizonytalan és esetleges állami finanszírozás ellenére jól állunk. Csak a múlt évben mintegy húsz kilométernyi gátat sikerült megerősíteni.

– Új töltések nem épültek?

– Nem. A programnak ez a része alulfinanszírozott. A 2009-re előirányzott összegnek csak a felét kaptuk. S a pénz nemcsak a gátak építésére kell. Az árvízvédelem komplex rendszer, amiben ott vannak például a szükségtározók. Eddig csak 2006-ban mondhattuk el, hogy megfelelő volt a program finanszírozása.

– Honnan van pénz, ha a Timosenko-kormány nem ad?

– Ezt a kijevi csinovnyikok is folyton felhánytorgatják. Az imént is jól legorombítottak telefonon, hogy az általuk adott pénzösszeget jócskán meghaladó értékű munkáról küldtünk beszámolót. Azt mondják, eltértünk a tervtől. Pedig mi csak kihasználjuk, hogy van egy olyan jó szomszédunk, mint Magyarország. A magyar vízügyisekkel közös EU-s pályázatokon legutóbb is egymillió eurót nyertünk. Nem nagy összeg, de így is többszöröse az ukrán kormány által biztosítottnak. Más megyékben még rosszabb a helyzet, mert náluk nincs lehetőség az ilyen forrásokra.

– Számolnunk kell-e jelenleg árvízveszéllyel?

– A meglévő védműveknek volt köszönhető, hogy 2008 nyarán sikerült minimalizálni az árvízkárokat. Ez azonban láthatóan kevés. Nagyobb folyóink mentén még ma is több tucat védtelen település található, melyek lakosai állandó fenyegetettségben élnek. Az áradások veszélye most is fennáll. Nem sok kell hozzá: gyors olvadás és némi eső...

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó