2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A boka- és a csuklótörés a leggyakoribb

Amikor beköszönt az igazi tél, leesik a hó, a megváltozott időjárás, illetve a rossz útviszonyok miatt gyakoriak a szezonális balesetek, melyeket két nagy csoportba sorolhatunk. Az egyikbe a téli sportokkal kapcsolatos sérülések tartoznak, a másikba a megváltozott útviszonyok, a csúszós, jeges, havas járdákon, úttesteken bekövetkezett balesetek.

A sportolás közben keletkezett szerencsétlenségek között vezető helyen a síeléskor keletkezett komolyabb ellátást igénylő sérüléstípusok állnak. Ilyen a térd szalagjainak (belső oldalszalag, elülső keresztszalag), illetve holdas porcainak (meniscus) különböző mértékű szakadása. Ezek a fiatalabb korosztálynál gyakoribbak, mivel a csonthártya és a csontok náluk még erősebbek, így azok nehezebben törnek. A második helyet a korcsolyázás közben elszenvedett balesetek foglalják el. Ilyenkor inkább a láb vagy a boka mozdul el, csúszik ki, a bokaszalagok szakadnak el, vagy a bokanyúlványok törése jön létre. Elesés kapcsán sérülhet a felső végtag is. Leggyakoribb a tenyérre esés, melynek a csukló rándulása, törése vagy könyöktáji törés a következménye. A szánkózás sem veszélytelen, a borulások, egymásra esések itt is komoly bajokat okozhatnak.

Nem vagyunk elég körültekintőek, a nagy hó ellenére továbbra is sietünk, ilyenkor még az egyébként otthon ülő, idős emberek is mozgékonyabbá válnak. Gyakran megcsúsznak, elesnek, csukló-, illetve könyöktáji sérüléseket szenvednek. Időskorban gyakori az úgynevezett orsócsonttörés. A másik, főként idősebbeknél előforduló sérülés a combnyaktáji törés, mely általában műtéti kezelést igényel, szerencsétlenebb esetben csípőprotézis beültetése jöhet szóba. Az említett szezonális balesetek száma kellő körültekintéssel, odafigyeléssel lényegesen csökkenthető.

Korcsolyapályáról a kórházba

Sztepan Csulak, az Ungvári Városi Mentőállomás főorvos-helyettesének tájékoztatása szerint az elmúlt napokban nem nőtt kiugróan a riasztások száma. Pénteken három balesethez hívták a rohamosztagot, melyekről kiderült, hogy háztartáson belül történtek. Január 30-án viszont négy csonttörést regisztráltak. Ketten, egy 28 és egy 30 éves ungvári lakos a Dasztor szupermarket mellett nyílt korcsolyapályán szenvedett láb- és kéztörést, míg ketten a csúszós járdán estek el. Vasárnap hárman jártak pórul a jeges utak "jóvoltából". Kihűlés miatt egyelőre senkit sem kellett ellátni.

Marija Ruszin, a Munkácsi Járási Kórház orvosa elmondta, a hétvégi ötven eset közül hatban a járókelők óvatlansága és a havas útviszonyok okozták a bajt. Egy Lemberg megyei lakos is kórházba került, őt lefagyott lábujjai fogják emlékeztetni erre a télre.

"Szezon van" – jellemezte a Beregszászi járásban és Beregszászon kialakult helyzetet Nagy Károly, a járási kórház baleseti sebésze. Leggyakrabban csukló- és bokatörést kell ellátniuk. A komolyabb bajok elkerülték eddig a környéket, így fagyhalálra sem volt még példa az idei télen.

A szakemberek ismét arra figyelmeztetnek, ezekben a rendkívül hideg napokban korlátozzuk a minimálisra a szabadban töltött időt, s ittasan lehetőleg ne menjünk a hidegre.

Magyar Tímea

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó