2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Késnek a segélyek

Január 1-jei adatok szerint a megyei munkaügyi és szociális védelmi főosztály nyilvántartásában 101 484 különféle segélyre jogosult személy szerepel. Ennek ellenére a hónap végéig csupán 49,7 százalékuk jutott hozzá illetményéhez. A kifizetések az állami kincstár késedelme miatt váratnak magukra.

– A szükséges összeg, azaz 58 millió 300 ezer hrivnya még január 13-án megérkezett megyénkbe – kommentálta a helyzetet Hanna Morozjuk, a főosztály helyettes vezetője. – Ahhoz, hogy az emberek hozzájuthassanak pénzükhöz, a kincstárnak az összeg megérkezését követő egy napon belül át kell utalnia azt a bank- és postafiókokba. Január 14-től azonban az utalás csupán részletekben – a teljes összeg legfeljebb 7 százaléka – történik. Amennyiben ez így folytatódik, a hónap végéig sem tudjuk kifizetni a rászorulókat. A múlt hónapban csupán a gyermekkoruktól rokkantakkal és fogyatékos gyerekekkel tudtunk elszámolni. Az egyéb kategóriákba tartozó célcsoportok – mint a kisjövedelmű családok, a szülő nők, a gyermekek, az egyedülálló édesanyák stb. – havi járandóságuk felét vehették kézhez, ami azért baj, mivel sokuknak a szociális segély az egyetlen létfenntartási forrás.

Ugyancsak késik a munkahelyi balesetek során megsérült és munkaköri teendői közben megbetegedett személyek járandósága is. Megyénkben közel 1600 ilyen személy él. A társadalombiztosító további 1 millió 34 ezer hrivnyával tartozik a beteglapokért, a szülések, temetések, gyógyüdülés esetére stb. járó összegekkel.

Egyszóval visszás helyzet alakult ki: van pénz, de még sincs, hisz csupán papíron létezik. Nem titok, hogy a megyék finanszírozását a Miniszteri Kabinet intézi, ez személyesen a miniszterelnök hatásköre.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó