2010. február 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 16. (879.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Minket is elért a hókáosz

A hétvégén két nap leforgása alatt lehullott hó mennyisége megyei eloszlásban nem tekinthető rendkívülinek, közölte lapunkkal Andrij Zolotarjov, a megyei meteorológia központ osztályvezetője. A dologban annyi a szokatlan, hogy két nap alatt esett le a januári normának megfelelő csapadékmennyiség fele.

Huszton és Ungváron, illetve a megyeszékhely térségében harminc centimétert is meghaladta a lehullott hóréteg vastagsága. Más régiókban ennél kevesebb volt az égi áldás.

A kiterjedt havazás különben nem jött váratlanul, hisz a meteorológusok napokkal korábban jelezték. A közutak tisztításáért felelős vállalatoknak tehát volt idejük felkészülni. Ám, mint azt tapasztalhattuk, ezúttal sem álltak a helyzet magaslatán. Mint azt Olekszandr Kovalcsuk, a megyei közlekedésrendészet közútfelügyeleti osztályának vezetője lapunknak elmondta, az időjárás leginkább a hegyvidéki utakon okozott zavart a közlekedésben. A kivezényelt erőgépek nem győzték a harcot a helyenként méteres torlaszokat építő hóviharral.

A közlekedésrendészet arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, gépkocsival ne induljanak útnak. Ez főleg azokat érinti, akik a hegyvidék felé vennék az irányt. A hágók irányába a főútak burkolata sok helyen jégbordás, hókásás, de járható.

Volodimir Kozun, az Ungvári 12107-es Személyforgalmi Vállalat vezetőjének elmondása szerint, a tegnap reggeli órákban nehezen indult a munka, a garázsban több autóbusz is bent rekedt, ám a kiszolgáló személyzet rutinjának köszönhetően, ha kisebb késésekkel is, de minden helyiérdekű és távolsági gépjármű útnak tudott indulni.

A beérkezett információk szerint többen is megküzdöttek a hóakadályokkal, de senki nem fordult vissza, az utazóközönséget eljuttatták a célállomásokra.

Amióta elkezdődött a havazás, szinte állandóan kint vannak gépeink az utakon, tájékoztatta szerkesztőségünket Mikola Szemenyuk, a megyei köztisztasági vállalat operatív csoportjának vezetője. Minden járásban legalább hét-nyolc hókotróval dolgozunk, emellett exkavá-torok, traktorok és só-, illetve homokszóró járművek is segítik munkánkat.

Speciális osztagok küzdenek az elemekkel, folyamatosan takarítják a sínpárokat, ami nem jelenti azt, hogy nem kell továbbra is óvatosnak lenni, hiszen a hó utánpótlása főleg a hegyvidéki vonalakon állandó, tájékoztatott Ivan Kosztik, a Lvivi Vasút Rt. ungvári vonalfőnökségének diszpécsere.

A házkezelőségek egyelőre nem alkalmaznak rendkívüli hómunkásokat, mert úgy gondolják, hogy saját erőikkel is meg tudják tisztítani a felügyeletük alá tartozó közterületeket.

A hó súlya alatt több helyen fák dőltek ki. Ungváron a Csendes utcában egy magyar rendszámú gépkocsi tört össze, amikor rázuhant a tövestől kifordult fa. Az utakon a szokásosnál sokkalta több volt a koccanásos baleset. Szombaton és vasárnap 31 ilyen esethez riasztották a rendőrséget. Ezekben csak anyagi kár keletkezett. Hét további karambolban pedig egy személy életét vesztette, nyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek.

A meteorológiai előrejelzés szerint újabb megpróbáltatások várnak ránk. A hét közepén ugyanis ismét elér bennünket egy csapadékzóna, további kiadós havazásra, helyenként hófúvásra kell számítani. Az éjszakai órákban -10 fokos, nappal 0 és -3 fok körüli hőmérsékleti értékek várhatók.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó