2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Titokba burkolózik az olimpiai megnyitó

Február 12-én kezdődik a téli olimpia. Négyezer önkéntes dolgozik azon, hogy minden flottul menjen a megnyitón. Nem felhőtlen a készülődés, hisz egyes helyszíneken hóhiánnyal küzdenek és az előrejelzések sem kecsegtetnek semmi jóval. A február 12. és 25. között megrendezendő játékokra 350 000 nézőt, 50 000 versenyzőt, edzőt és kísérőt, 10 000 újságírót várnak.

– Nagyon örülök, hogy ilyen remekül tudtuk titkolni a terveinket – nyilatkozta újságíróknak David Atkins, az ausztrál származású főszervező, akinek nevéhez a 2000-es sydneyi nyári olimpia nyitógálája is fűződik. A Vancouver 2010 nagyszabású megnyitóján napi 20 órát munkálkodik, és máris boldognak érzi magát amiatt, mert tudja senki sem akarja elrontani a meglepetést.– Ez egy olyan esemény, amelyet a világ minden táján nagyon várnak, de ha a nézők előre tudnának bármit is a programból, az meglehetősen könnyedén lerombolná az izgalmat, a látványt és az élményt – magyarázta a titoktartást.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt sem ismert a programmenet, annyit viszont kértek: a sportolók mindenképpen vonuljanak fel, engedjenek el galambokat, és hangozzon el a szokásos "Kezdődjenek a játékok!" szlogen.

Ám míg a megnyitó körül minden rendben megy, addig úgy tűnik, Vancouverben is fenyeget a téli olimpiák állandó réme, az időjárás. A februári téli olimpia városában szokatlanul meleg az idő, és ez a közeli Cypress-hegyen aggasztó hóhiányt okozott. Itt rendezik majd a freestyle sízők és a snowboardosok hat számát.

A téli olimpiák állandó problémája, hogy mindenre tökéletesen fel lehet készülni, csak az időjárásra nem. A szokatlan meleg mindent elronthat, az ítéletidő is okozhat bajokat. Úgy tűnik, a február 12-én kezdődő téli játékok helyszínén, Vancouver környékén is az enyhe idővel van baj.

A várostól távoli Whistlerben, ahol az alpesi és az északi síszámokat, illetve a csúszósportok versenyeit rendezik, nincs gond, van elég hó. Nagy a baj viszont a fél óra autózásra fekvő Cypress-hegyen, ahol a snowboardosok és a freestyle sízők versenyeznek majd.

A pályákat már január 13-án lezárták a közönség elől, hogy a havat minél jobban meg tudják óvni a versenyekre. Azóta azonban még enyhébb lett az idő, fagypont feletti a hőmérséklet, így alig van hó Cypressen. Ahhoz is meleg van, hogy hóágyúkkal műhavat állítsanak elő. Így most előkészítik a lejtőket, szalmát és fát fektetnek le, hogy majd arra hordják máshonnan a havat. A Cypress-hegy magasabb részein ugyanis van hó, ha az olimpia rajtjáig nem esne, akkor teherautókkal, hójárókkal és helikopterrel szállítják majd ide.

A vancouveri szervezők egyébként nem idegesek, és nem hajlandóak kommentálni a helyzetet. Annyit közöltek, mindent megtesznek, hogy legyen hó a pályákon és optimisták a körülményekkel kapcsolatban.

Az enyhe idő sokszor okozott már gondot a téli olimpiák szervezőinek, de a legnagyobb bajban az innsbruckiak voltak, 1964-ben. Akkor február első hete olyan meleg volt, mint korábban hatvan éve egyszer sem. Amerikából kellett hirtelen hóágyúkat importálni, és bevetették a hadsereget is: a kopár sípályákra és a bobpályára 40 ezer köbméter havat hordott háromezer katona, de még tartalékba is jutott 20 ezer köbméter. Emlékeztetőül: a kanadai városban öt kárpátaljai sportoló részvételével számolunk.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó