2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A sors fura fintorai

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke boldog és sikeres legyen az életben. Az ötvenhat éves szolyvai Hanna B. sem kívánta másképp. A sors azonban nem így alakította a dolgokat. Két gyermeke közül az elsőszülött fiúnak gyakorlatilag minden "bejött". Három évvel fiatalabb lányához azonban mostoha volt az élet.

Miközben Marianna alig harmincévesen megözvegyült, s még gyermekkel sem áldotta meg őt az ég, bátyja mindennel meg lehetett elégedve. Felsőfokú végzettséget szerzett, remek munkahelyet talált. A kilencvenes évek elején pedig vállalkozásba fogott. Külföldi, főleg oroszországi munkavállalásra toborzott embereket. Mivel a rendszerváltással beköszöntött a munkanélküliség, rengeteg volt a jelentkező, akikből tekintélyes hasznot húzott.

Mihajlo megnősült, takaros házat épített, személygépkocsikat vásárolt. Szóval mindene megvolt ahhoz, hogy boldogan éljen. Örömét kislánya születése tetézte be. Csakhogy a felhőtlen boldogságnak a jólét ellenére is hamar vége szakadt. Házassága vakvágányra futott, a válóperben a házat és a gyermeket a feleségnek ítélte a bíróság. A férfi kénytelen volt eladni a gépkocsikat és visszaköltözni az időközben megözvegyült anyjához és húgához.

Talán egy évig mentek rendben a dolgok. Ám akkor a fiatalember vállalkozása becsődölt, véget ért a jólét. A problémákat alkohollal próbálta feloldani. Egyre gyakrabban nyúlt a pohár után és elindult a züllés útján. Anyja és húga hiába próbált a lelkére beszélni, Mihajlo menthetetlenül az alkohol rabja lett, személyisége teljesen leépült.

S ha csak ivott volna! Sajnos a szesz hatása alatt kivetkőzött magából, egyre durvább, kötekedőbb lett. A legapróbb nem tetsző dolgok miatt is hatalmas botrányokat csapott. A családi konfliktusok egyre durvább formát öltöttek és előrevetítették az elkerülhetetlen tragédia árnyékát.

Azon a januári napon is sokat italozott. Este erősen kapatosan és mogorván tért haza. Az asszonyok a konyhában sürgölődtek és rögtön látták, hogy nem lesz nyugodt az estéjük. Mihajlo el is kezdte a maga műsorát: kötekedett, szemrehányásokat tett anyjának és testvérének. Őket hibáztatta sorsa alakulásáért. Hanna próbálta csitítani egyre inkább indulatossá váló fiát, de a békítő szándék csak olaj volt a tűzre.

A férfi felpattant és többször belerúgott édesanyjába. A szerencsétlen menekülni próbált, de fia üldözőbe vette. Marianna konyhakéssel a kezében (éppen húst szeletelt) édesanyja segítségére sietett. Bátyja elé állt, így az őt próbálta megütni. A fiatalasszony azonban kitért az ökölcsapás elől és combon szúrta. A dühöngő testvér megtorpant. Húga letette a kést és bocsánatért esedezve hozzálátott elállítani a vérzést, de az sugárban ömlött.

Hanna mentőt hívott, de mire az elsősegély megérkezett Mihajlo elvérzett: a penge artériát sértett.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó