2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A múlt év legnagyobb csempészügyei

Államhatárainkon az egyik legelterjedtebb törvénysértés a csempészet, a vámszabályok kijátszása. A Nagyszőlősi Vámhivatal által kiszolgált határátkelőkön a múlt évben mintegy harmadával nőtt az utasforgalom. Több mint hárommillió személy és közel kétmillió gépjármű lépte át a határt mindkét irányba.

A rendelkezések semmibevevői 994 alkalommal akadtak fenn az ellenőrzésen. A csempészáru összértéke meghaladja a 35 millió hrivnyát. A kisebb próbálkozások esetében szabálysértési eljárást folytattak le. A súlyosabb ügyekben azonban bűnvádi eljárást indítottak. Most az ezekből készült összeállítást ajánljuk az olvasó figyelmébe.

Az első fogás

A múlt év első nagy csempészdobását január 27-én leplezték le és indítottak büntetőjogi eljárást az egyik külkereskedelemmel foglalkozó cég vámügyeket intéző munkatársa ellen. A szóban forgó vállalat fűrészáru forgalmazásával foglalkozik. Az említett napon az ügyintéző személynek gyanúsak lettek a vámterületre begördült rakomány kísérőiratai. A fűrészáru eredetét igazoló okmány hamisítványnak bizonyult. A vizsgálat során egyéb papírokról is kiderült, hogy valótlan adatokat tartalmaznak. A legmegdöbbentőbb azonban az volt, amikor tisztázódott, hogy a cég ügyintéző felelős alkalmazottja tizenhárom alkalommal játszotta ki a vámszabályokat. A peranyagban szereplő adatok szerint 392 465 hrivnya vámilletéket csalt el a vállalat.

Lexus hamis személyazonossággal

A következő nagyobb fogás néhány nap múlva következett be. Magyarország felől érkezett az asztélyi átkelőre méregdrága Lexus LX 470 gépkocsin egy ukrán állampolgár. A vámvizsgálat egy-két percet vett volna igénybe, de bírósági üggyé fajult. A vámtisztnek szemet szúrt egy aprócskának tűnő eltérés. A fiatalember által benyújtott iratokban ugyanis az állt, hogy az autó dízelmeghajtású. A motorházba bekukkantva azonban rögvest megállapította, benzinmotorral üzemel.

Tüzetesebb vizsgálatnak vetették alá a járművet és az iratokat, melyekben további szabálytalanságokra bukkantak. A kárpátaljai közlekedésrendészet által kiadott regisztrációs kártya például egy DAEWOO SENS-re szólt.

Rekordmennyiségű cigaretta

Az igazi rekord fogás áprilisban történt. Akkor a Nevetlen–Halmi határátkelőn több mint egymillió hrivnya értékű csempészett cigarettára bukkantak a vámosok.

A határátkelőre DAF nyergesvontatóval behajtó román állampolgár benyújtotta vámellenőrzésre a szükséges iratokat, melyek szerint a rakomány fényezett farostlemezekből állt. A vámtiszteknek feltűnt a kamionsofőr zavart viselkedése. A szimatuk azt súgta, valami nincs rendben a rakomány körül. A tüzetes ellenőrzés során a rostlemezek között kialakított rejtekhelyen bukkantak rá a mintegy negyedmillió doboz Chesterfield cigarettára.

Szállítmány kettős dokumentációval

A csempészek egyik bevált, de a vámhatóság által is ismert módszere a szállítmányok kettős dokumentációval történő ellátása. A külföldi vámkezeléskor a hiteles papírokat, az ukrán vámterületen pedig a hamisakat nyújtják be. Utóbbiakban a valódinál lényegesen alacsonyabb értékben van feltüntetve a szállítmány.

A Nagyszőlősi Vámhivatal szeptember 25-én indított eljárást csempészési kísérlet alapos gyanújával. Szerbiából származó műanyag padlóburkoló anyagot szállított az a tehergépkocsi, mely Nevetlennél lépte át az ukrán államhatárt. Az egyik ungvári vállalkozás címére szóló linóleumszállítmány értéke a járművezető által bemutatott iratok szerint 5595 dollár volt.

Az ilyenkor megszokott rutinellenőrzés során azonban más derült ki. A vámhatóság ugyanis kapcsolatba lépett a szerb kollégákkal, ahonnan azt a választ kapták, hogy a szóban forgó szállítmány valós értéke 36 492 euró. Kiderült továbbá, hogy az eredeti iratokat Magyarországon cserélték ki hamisakra.

Kábítószer ajándékba

Míg korábban csak tranzitállomásnak számítottunk a nemzetközi kábítószer csempészútvonalakon, mára vidékünk is bekapcsolódott a potenciális drogfogyasztók egyre bővülő táborába. A különféle készítményeket előszeretettel hozzák be a szomszédos államokból, hisz az ukrajnai drogosok jövedelmező felvevőpiacot jelentenek.

Az asztélyi határátkelőre Magyarország felől hajtott be egy Chevrolet. A gépkocsit körülszimatoló szolgálati eb a lökhárítónál jelezte, hogy ott valami van. A vámosok fekete polietilén tasakba csomagolva 92 kékes színű tablettát találtak. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a kábítószer-keresésre kiképzett kutya rendkívül veszélyes szintetikus drognak számító amfetamint talált. A perbe fogott azzal védekezett, hogy a tablettákat kárpátaljai barátainak hozta ajándékba.

Krisztina Heraszimjuk,

a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó