2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar tantárgyi vetélkedő

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték magyar nyelv és irodalomból a tantárgyi vetélkedőt. A Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézetben rendezett olimpiára 67 tanuló érkezett, ebből 16-an a végzős osztályokból. A rendezvényt Lizanec Péter professzor, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának dékánja nyitotta meg. A nyelvi és irodalmi kérdésekre adott válaszokat szakmai zsűri értékelte. Az idén érettségizők között a következő eredmények születtek. Az első helyen Máté Brigitta, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja végzett. A második és harmadik helyen ketten-ketten osztoztak: Szakács Éva, az Ungvári Drugeth Gimnáziumból és Nagy Judit, a Nagyberegi Református Líceumból, valamint Járó Ágnes, a Gáti Középiskolából, illetve Kovács Dorottya, a beregszászi gimnáziumból.

Régi-új határátkelő

A Munkácsi Határőrosztag vezetőjének bejelentése szerint a "Dzvinkove" ukrán–magyar határátkelő ezután a "Harangláb" nevet viseli. A névváltoztatást a 2015-ig terjedő fejlesztési program keretében hajtották végre. Az átkelő személy- és teherforgalomra egyaránt alkalmas, éjjel-nappal működik.

Kárpátaljai rekordok könyve

A megyénkben születendő kiemelkedő teljesítményeket, különlegességeket ezentúl egy helyen, a rekordok könyvben fogják jegyezni. Létrehozói között van többek között a Ne PoNyaL rendezvényszervező cég, a Kárpátaljai Turisztikai-Információs Központ. A kiadvány egyelőre csak internetes formában létezik, és az elmúlt évben született 72 rekordot tartalmazza. A shandor@gmail.com e-mail, vagy a 88000 Ungvár, Főposta, Pf.: 1"a" Kárpátaljai rekordok könyve címen bárki jelentkezhet, amennyiben szeretné saját rekordját bejegyeztetni.

Ingyenes cukorszintmérés

Ma a técsői gyermek- és ifjúsági palotában 10.00 és 13.00 óra között (kijevi idő) diabétesz napot tart a megyei Diabetik társaság. A cukorbetegség megelőzését hirdető napon minden jelentkezőnek ingyen megmérik a vércukorszintjét. A cukorbetegeknek ezen- kívül élelmiszercsomagokat, inzulinfecskendőt, cukorszintmérő teszteket osztanak. A Diabetik társaság az elmúlt 3 honap alatt 1700 embert vizsgált meg, akik közül minden tizediknek magas volt a cukorszintje.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó