2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szörnyűségek Haitin

A haiti főváros, Port-au-Prince 75 százalékát újjá kell építeni a földrengés után – közölte az ENSZ-főtitkár haiti különmegbízottjának helyettese, Paul Farmer az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán.

John Kerry bizottsági elnök kérdésére válaszolva a helyettes különmegbízott elmondta, hogy a legjobb nemzetközi csapatra lesz szükség, hogy a haitiakkal együtt megtervezzék az újjáépítést. "Az elmúlt 25 év problémái után Haiti számára az jelentené a legnagyobb esélyt, ha kihasználnák az alkalmat, hogy közösen, nemzetközi erőfeszítéssel valami újat, életképeset teremtsenek" – vélte John Kerry.

Bill Clinton volt amerikai elnök, az ENSZ haiti különmegbízottja a davosi Világgazdasági Fórumon sürgetett nagyobb támogatást Haitinak, és szintén úgy vélte, hogy a földrengés lehetőséget nyújt a haiti nép számára, "hogy újraképzelje jövőjét, s azt valósítsa meg, ami lenni szeretne, s ne azt építse újjá, ami korábban volt".

A haiti rendőrség vezetője csütörtökön közölte, hogy az erőszakos cselekmények új formái jelentek meg Haitiban – elsősorban a nemi erőszak – a földrengés óta. A fővárosban a banditák az áramellátás hiánya okozta teljes sötétséget kihasználva zaklatják és erőszakolják meg az alkalmi sátrak alá menekült nőket és asszonyokat – közölte Mario Andrésol haiti rendőrfőnök. Pontos számok nincsenek, de port-au-prince-i nőszervezetek már számos ilyen esetről beszámoltak és riasztották a haiti ENSZ-szerveket.

Hétezer bűnöző szabadult ki a földrengéskor a központi börtönből. Most szabadon vannak és problémaforrást fognak jelenteni, mondta még el a rendőrfőnök. A nemzetbiztonsági erőknek mindössze 8000 tagja van, a haiti rendőrség köréből is számos áldozatot szedett a földrengés, s most demoralizálódott és felére csökkent létszámú legénységgel dolgoznak. Hetven rendőr meghalt, közel 500 eltűnt, másik négyszáz pedig megsérült a január 12-i természeti katasztrófában, vélekedett Mario Andrésol.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó