2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kipróbálták az orosz szupergépet

Megtette első próbarepülését a rejtélyes PAK-FA T-50, Oroszország új harci gépének prototípusa. Az amerikai F-22 és F-35 riválisának szánt repülőgép teljes titokban készült, egyelőre a próbakör után sem tudni róla sokat.

A RIA Novosti hírügynökség és az Interfax hírügynökség tájékoztatása szerint először emelkedett levegőbe a PAK-FA lopakodó vadászbombázó, Oroszország új csúcsgépe. A T-50-es jelű prototípus szűzrepülésre a szibériai Komszomolszkban került sor. Az Interfax helyszíni forrásra hivatkozik, a RIA Novosti szerint a gép 45 percig volt a levegőben. A hírügynökségek szerint a Szuhoj tervezőiroda sikeresnek ítélte a próbarepülést, de hivatalos megerősítés még nincs. A titokzatos gépről még mindig nagyon keveset tudni. A PAK-FA repülőt az állami tulajdonban levő Szuhoj repülőgépgyár fejlesztette az orosz légierőnek, az utóbbi időben indiai segítséggel. A nyolcvanas évek végén merült fel, hogy szükség lesz egy új generációs harci gépre, ami felváltja majd a Mig-29 Fulcrum és a Su-27 Flanker gépeket. Két projekt indult e célra, a Szuhoj Su-47-esek és a Mikojan-tervezőiroda (a Mig-ek tervezői) 1.44-es projektje. A két próbálkozás nem vezetett eredményre, de mindkét projekt tapasztalatait felhasználták a PAK-FA fejlesztésekor.

A harci gépeket a szakirodalom a második világháború után generációkra osztja, az ötödik generáció a legfejlettebb, két jelenleg létező képviselője az amerikai F-22 Raptor és az F-35 Lightning II. Ezek a radarok számára nehezen észlelhető gépek remek manőverezőképességűek, amik képesek tartósan hangsebesség fölött repülni. Sokoldalú harci gépek, többféle háborús feladatra jól bevethetők akár légi, akár földi, akár vízi célpontok ellen. Fejlesztésre 2003-ban kapcsoltak rá (ekkor vált véglegessé, hogy a Szuhoj tervezőiroda tervezheti a gépet), és négy évvel később a légierő vezetője, Alekszander Zelin már azt nyilatkozta, hogy a PAK-FA fejlesztése finisbe ért, hamarosan megtörténnek az első próbarepülések, és 2009-re elkészül három példány a gépből. 2007-ben Putyin helyettese, a korábbi védelmi miniszter Szergej Ivanov is 2008-ra ígérte a PAK-FA berepülését.

Hogy mi volt a sok halasztás oka, nem tudni, mint ahogy azt sem lehetett sejteni, hogy fog kinézni a PAK-FA. A gép fejlesztése ugyanis teljes titokban történt – annyira, hogy az előzetesen állítólag kiszivárgott konceptrajzok és fotók többféle dizájnt mutattak, teljes kételyek közt hagyva a repülőgéprajongókat. Mivel a gépről civilek nem készíthettek fotót, tegnapig nem lehetett biztosan tudni, pontosan milyen formájú a repülő. Az utóbbi időben az alábbi, az F-22-höz igen hasonló dizájn került elő leggyakrabban, és a fenti videókon is ez látható (a gép gúnyneve egyébként Raptorszkij).

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó