2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lucenkót menesztették, mégis maradt
Törvénytelen lépésre szánta el magát a miniszterelnök

A Legfelső Tanács csütörtöki ülésén az elnökválasztás első fordulójának lebonyolításáról és az Ukrajina nyomdaipari kombinátban történtekről számolt be a honatyák előtt Jurij Lucenko belügyminiszter, Olekszandr Medvegyko, az ország főügyésze és Vaszil Hricak, az SZBU helyettes elnöke.

A Régiók Pártja képviselői testületének indítványára szavazásra bocsátották a belügyminiszter menesztéséről szóló kérdést. A 398 jelenlévő képviselőből 231 támogatta az indítványt. A frakciók közül a régiósok 171, a BJUT 1, a NU-NSZ 11, a kommunisták 27, a Litvin Blokk pedig 19 szavazattal Lucenko menesztése mellett voltak.

Ám ennek ellenére Jurij Lucenko mégis maradt. A Kárpátalján a lakossági tiltakozás ellenére Fornos és Dercen térségében menekülttábort építeni szándékozó tárcavezetőt azonban Julija Timosenko azonnal védelmébe vette. Nem sokkal a parlamenti döntést követően rendkívüli ülést hívott össze és pártfogoltját a belügyi tárca vezetőjének első helyettesévé nevezte ki. A BJUT egyik képviselője közölte a médiával, hogy eredeti szándékuk az volt, hogy erre a posztra Hennagyij Moszkalt jelölik. Julija Timosenko azonban ebbe nem egyezett bele.

A hatályos törvény szerint a tárcavezető leváltása esetén automatikusan az első helyettes veszi át a helyét mint megbízott belügyminiszter. Tehát azzal a huszárvágással, hogy a kormányfő első helyettessé nevezte ki miniszterét, gyakorlatilag visszahelyezte eredeti posztjára.

A csel nagy felháborodást keltett a "rádában". Olekszandr Lavrinovics, helyettes házelnök például bejelentette, hogy a kinevezés törvényellenes és ezért a bírósághoz fordulnak.

Más honatyák, mint például a kárpátaljai Igor Kril, az Egyedüli Centrum vezére szerint a kormányfő gyors reagálása egyértelműen jelzi, hogy az elnökválasztás második fordulója előtt előre elkészített terv alapján próbál feszült politikai helyzetet teremteni.

A honatyák véleménye, hogy Lucenko elmozdítása révén megelőzhető lenne a rendőrség bevonása a mocskos politikai játszmákba. Julija Timosenko foggal-körömmel védelmezi belügyminiszterét, mert így saját kezében tarthatja a rendőrséget, amit szükség esetén eszközként vethet be a választók befolyásolása és megfélemlítése érdekében.

A hírportálokon megjelent értékelések szerint Timosenko végleg a hatalma alá akarja kényszeríteni a kétszázezer fős rendőri állományt, mint az abszolút hatalom megszerzésének eszközét. Jurij Lucenko vezetése alatt tovább tart a rendőri állomány lezüllesztése és a lakossággal való szándékos szembeállítása.

Igor Kril ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Legfelső Tanács nem engedheti meg Lucenko megbízott miniszterként való ténykedését. Van ugyanis regnáló első helyettes, aki az új tárcavezető kinevezéséig képes irányítani a rendőrséget. Ha a kormányfő mégis szembeszegül és semmibe veszi a törvényt és az alkotmányt, úgy a Legfelső Tanács már nem a Lucenko, hanem az ő felelősségéről lesz kénytelen dönteni.

Lucenko azonban egy tévéinterjúban kijelentette, esze ágában sincs lemondani, s az új tárcavezető kinevezéséig a helyén marad. Az elnöki titkárságtól kiszivárgott hír szerint Viktor Juscsenko élni kíván elnöki jogával és megvétózza a kormányfői döntést.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó