2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A sikeres nő titkai

A legtöbben csak annyit tudnak Tetyana Mjaszkovszkáról, hogy a Kaleidoszkóp néven megjelenő három közkedvelt reklámújság főszerkesztője, az egyik legsikeresebb kárpátaljai üzletasszony. Az alábbiakban sikereiről, magánéletéről kérdezzük.

– Egy olyan csinos és sikeres nőnek, mint Ön, bizonyára rengeteg hódolója van, körüludvarolják a férfiak.

– Ifjabb koromban imponáltak a bókok, készpénznek vettem a megjegyzéseket. Érettebb fejjel azonban rájöttem, hogy nem minden közeledés mögött van jó szándék. Az ilyeneket igyekszem kiszűrni, és az illető tudomására hozom, kár a gőzért. Egyenes jellemnek tartom magam, ami miatt olykor bizony szenvedek is. Mert azért én sem vagyok tévedhetetlen.

– Mit érez, amikor rendkívüli üzletasszonynak titulálják?

– Az ilyesmire oda sem figyelek. Sokkal inkább imponál, ha elismerve szakmai képességeimet, rátermettségemet egyenlő partnerként kezelnek.

– S ha azt hallja, hogy "inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak"?

– Ez már inkább rólam szól. Már egészen kis koromban kitűntem kortársaim közül mozgékonyságommal, aktivitásommal. Göndör szőke fürtökkel, kék szemmel, egyszóval angyali külsővel áldott meg a teremtő. Meglehetősen jól énekeltem, szavaltam és élénk volt a fantáziám. Ötévesen például kitaláltam egy mesét az óvónőmről. Nagy sikerem volt, még rádiófelvétel is készült az előadásomról. A szüleim büszkék voltak rám, hiszen rengeteg ismerősük gratulált. Akkor még Vinnyicában laktunk. Tizenegy éves koromban költözött át a család a huszti járási Rakaszra. Én ott is ugyanolyan hiperaktív gyerek voltam. Szerettem mindenben kitűnni a társaim közül. Az iskolát is jelesre végeztem. Ma is erős az egyéniségem, nem törődöm az irigyeimmel.

– Jellemének formálásában, gondolom leginkább a szüleinek volt szerepük.

– Amennyire emlékszem, ők és a nővérem, Natalija is folyton becsületességre tanítottak. Nálunk soha nem volt téma mások becsapása, megkárosítása, vagy a jogtalan előnyök megszerzése. Szüleim igyekeztek rávezetni, hogy mindig a jót és a szépet keressem az emberekben. Számomra ez ma is fontos.

– Milyen szerepet játszik életében a pénz?

– Nem tagadom, szeretem a ropogós bankjegyeket. És kellemes érzés, amikor kézhez kapom a fizetésemet, mint az elvégzett munka megérdemelt ellenértékét.

– Emlékszik, mire költötte az első fizetését?

– Arra már nem, arra viszont igen, amikor 28 évesen a Blic Inform igazgatójaként átvehettem az első valóban komoly összegű fizetésemet. Nem sajnáltam a felét egy bőr aktatáskára kiadni. Különben nem vagyok költekező típus. Az ismerőseim például tudják, hogy pénzügyekben nagyon is gyakorlatias és megfontolt vagyok. Igaz, néha elcsábulok és megjutalmazom magamat valami értékes dologgal: egy szép ruhadarabbal, divatos csizmával.

– A tehetős, sikeres embereket szívesen környékezik meg, próbálnak közelükbe férkőzni az úgynevezett szerencsevadászok. Ezt ön is így látja?

– Ez elkerülhetetlen. Például rengetegen szerettek volna a most hatéves kislányom keresztszüleivé válni. Voltak közöttük tehetős és befolyásos egyének is. A keresztszülőség azonban szerintem szent dolog. Ezért egyszerű, de tisztességes személyeket kértünk fel. Én hiszem, hogy nem kell az embereket próbára tenni azért, hogy kiderüljön, mennyire megbízhatóak.

– Szereti az életet?

– Nagyon. Ez Isten ajándéka és csodálatos dolog. A pompás virágok, növények, a csodás természet, a fülbemászó dallamok, a bensőséges emberi kapcsolatok, a szerelem. Mind-mind olyan dolog, melyek végigkísérnek földi létünk során és megszépítik ittlétünket. Tisztelem azokat, akik tudnak örülni az élet szépségeinek.

– Gyakran látni önt gépkocsiból kiszállni. Régóta vezet?

– Immár tíz éve van jogosítványom. De nem mondanám, hogy élvezem a vezetést. Az autóban leginkább zenét szeretek hallgatni. Klasszikusokat vagy dallamos rockzenét. Utóbbit nagy hangerővel. Ám ha tehetném, külön sofőrt alkalmaznék. Az autóvezetés ugyanis sokat kivesz az emberből. A rossz úthálózat, a tömeg sokszor elviselhetetlenül idegesítő.

– Mit tart legfontosabbnak?

– A család mindennél előbbre való.

– Az igazi siker?

– Az még várat magára.

– Példakép?

– Nagyon szeretem Edit Piaf-ot. A francia sanzonénekes életrajzi regényét többször elolvastam. Ő számomra a tehetséges és öntudatos nő megtestesítője, aki felém is erőt sugároz.

– Váratlan kellemetlenség?

– Gyerekkori barátnőm árulása... Erről nem szeretnék többet mondani.

– Szeret ajándékot kapni?

– Az eredeti dolgokat kedvelem. Legutóbbi születésnapomra kaptam életem legszebb ajándékát. Kislányom egy rajzzal lepett meg és aláírta: A világ legaranyosabb anyukájának. Eleredtek a könnyeim. Ezt a tulajdonságomat Jura is tolerálja. Tizenhat éve vagyunk együtt a férjemmel és soha nem vesz felesleges dolgokat. Inkább előre kipuhatolja, mire fáj a fogam.

– Van valami különleges vágya, kívánsága?

– Jó lenne egy harmonikus, erőszaktól mentes világban élni.

Tetyana Hriciscsuk újságíró

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó