2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vigyázz a sárgánál!

Nemrégiben kénytelen voltam autót bérelni Dubaiban. Ismerve az ottani közlekedési körülményeket, kérdezgettem is az autókölcsönző főnökét, szerinte mire vigyázzak a leginkább vezetés közben?

– Magadra! Törött autó, halott kuncsaft, nekem sok papírmunka! – mondta az arab.

Próbáltam belemenni a részletekbe.

– Ne hajtsak gyorsan?

– Az nem jó – csóválta a fejét. – Amikor mindenki megy, mint az állat, akkor az óvatoskodó halálos veszélyforrás saját maga és a többiek számára is. Fel kell venned a forgalom ritmusát!

– Ne hajtsak át piroson? – kérdeztem.

Na, ettől az ötlettől teljesen kiakadt.

– Még csak az hiányzik, hogy lefékezz a piros lámpánál! Biztos lehetek benne, hogy tucatnyi autó fog beléd rohanni hátulról. Törött autó, halott kuncsaft, sok papírmunka! – hangsúlyozta újra.

Már indultam volna, amikor utánam szólt:

– Tudod mit? A sárgánál vigyázz nagyon! A rendőrség ellenőriz és büntet!

Magyarázatul hozzátette, a sárgánál történik a legtöbb baleset, mert ebben az országban a közlekedési lámpák tulajdonképpen csak tájékoztató jelleggel bírnak. A piros jelzésen simán áthajt boldog-boldogtalan. Érthetetlen, hogy miért, de mégis működik a dolog. Nagy, átláthatatlan káosznak tűnik, ahogy a sofőrök nyomják a gázt és a dudát, de a végén mindenki átér valahogy a másik oldalra.

Az úriember azt is elmagyarázta, miért a sárga a legveszélyesebb. Aki piroson megy át, az tudja, hogy szabálytalan, ezért jobban figyel. Aki a zöldön, az tudja, hogy jönnek a pirosból is, ezért ő is figyel. Akik sárgán mennek, azt hiszik, hogy még átslisszolnak, és nem figyelnek eléggé. Lúzerek!

A helyi rendőrség igyekszik humánusan bánni a sárgán áthajtókkal. Választhatnak a bírságok tételei között: egyheti elzárás vagy tizenöt korbácsütés.

Úgy látszik, szimpatikusnak tűntem a pasasnak, mert ellátott még egy jó tanáccsal:

– Ha rám hallgatsz, a korbácsot választod!

És teljesen igaza volt, hiszen egy hét semmittevés kész tragédia Dubaiban, ahol már alig várták olajsejk barátaim, hogy újra együtt verhessük a blattot.

Hazafelé úton tele bugyellárissal és sajgó hátsómmal megfogadtam, itthon is óvatosabb leszek a sárgánál, mert ha ezt a történetet a közlekedésrendészek elolvassák, lehet, hogy ezentúl jegyzőkönyv helyett az ő zsebükből is egy kancsuka kerül elő.

(tréfalvi)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó