2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kiléphet-e a gödörből a mezőgazdaság?

A világot a gazdasági kényszer működteti, ami Kárpátalján is keményen lecsapódott. A megye mezőgazdasága mély gödörbe került. Van-e kiút a reménytelenségből, és miként?

– Kárpátalja, mint mezőgazdaság-orientált vidék talán még jobban megszenvedte az elmúlt hónapokat, mint az ország ipari vidékei.

– Járásunk mezőgazdasági eredményeiben tetten érhető a krízis hatása, amely mindenekelőtt a tavalyi alacsony termésátlagban nyilvánul meg. Ráadásul tőkeerő hiányában még ez a kisebb mennyiség is eladhatatlan. Ha pedig valami csoda folytán mégis sikerül az értékesítés, az ár irreálisan alacsony. Hasonló a helyzet az állattenyésztésben. Csak egyetlen példa: 2009 nyarán még 19–21 hrivnya volt a sertéshús felvásárlási ára, ma viszont a túlkínálat és a vásárlási kedv csökkenése miatt alig éri el a tizenhetet. A szemesek esetében fordított a helyzet, mert az aratás utáni kilogrammonkénti 80-90 kopijkás ár 1.50-re emelkedett, így a takarmány és az étkezési búza is többe kerül.

– Ha többet kap az árujáért, az hátrányos?

– Előnyös is, meg hátrányos is. Hiszen, ha eladni akar, nem talál rá vevőt, ha pedig venni, akkor többet kell fizetnie. Patthelyzet állt elő, egy helyben topog az ágazat, és ez mindaddig így lesz, míg nem lesz állami támogatás. Itt jegyezném meg, hogy 2008-ban mind az állattenyésztésre, mind a növénytermesztésre, szőlő- és gyümölcsösök telepítésére több mint hétmillió hrivnya szubvenciót kapott a járás, 2009-ben már alig több mint két és fél milliót.

– Állítólag létezik egy országos válságellenes program. A mezőgazdaság kimaradt ebből?

– Úgy néz ki, hogy igen, mert kézzelfogható eredménye vajmi kevés van a Beregszászi járásban. Ami juttatást kaptunk, legfeljebb alamizsna.

– 2010 vidámabb év lesz?

– Lehet, hogy drasztikus döntéseket kell hozni, mert anélkül változás nem lesz. Ukrajnában rengeteg elaprózott program működik, amelyek helyett inkább kevesebb kellene, hogy mindegyikre több pénz jusson. De ezt mi hiába mondjuk, ide más vezető kell, aki ésszerűen gondolkodik és más irányba vezeti az országot.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó