2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hóból is megárt a sok(k)

Immáron hónapok óta bosszankodik a városi lakosság, hogy a házkezelőségek komoly összegeket követelnek tőlük a házak körüli területek rendben tartásáért, holott jóformán semmilyen szolgáltatást nem végeznek. Eduard Maljar, a megyei lakás-kommunális felügyelőség vezetője lapunknak elmondta, a lakók most "bosszút" állhatnak a házkezelőségeken, mert a városi tanács egyik rendelete szerint amennyiben a házkezelőségek munkatársai nem takarítják el a havat, kötelezettségvállalás elmulasztása címen beperelhetők.

Valószínűleg a gépkocsivezetők is örülnének egy hasonló intézkedésnek az útkarbantartókkal szemben, mert amint elkezdődik a havazás, a közlekedési útvonalak járhatatlanná válnak. Néhol nemcsak a mellék-, hanem a főutak is.

– Nem ülünk ölbe tett kézzel – válaszolta kérdésünkre Ivan Dovbak, a megyei köztisztasági vállalat vezetőhelyettese. – Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a legfontosabb útvonalakon biztosítsuk a hó eltakarítását, az utak csúszásmentessé tételét, a jegesedés megelőzését. Kárpátalja összes alegységét mozgósítottuk. Tudom, hogy nem végzünk tökéletes munkát, de az nem minden esetben a mi hibánk. Bizonyos mértékben meg van kötve a kezünk, mivel a munkálatok specialitása miatt csak éjszaka és a hajnali órákban állíthatjuk munkába gépeinket és alkalmazottainkat. Ráadásul maguk a gépkocsivezetők is hátráltatják a munkánkat azzal, hogy akárhol otthagyják járműveiket, ami miatt lehetetlenné válik a hó eltakarítása. Ahol lehetőség van rá, sóval, homokkal, kaviccsal és különböző nátriumkeverékkel szórjuk fel az úttestet, hogy előidézzük a minél előbbi hóolvadást.

– Bár a hegyvidéki részeken már korábban is havazott – kaptuk a tájékoztatást a Lvivi Vasút Rt. kárpátaljai vonalfőnökségének diszpécserétől –, a kárpátaljai szakaszok egyikén sem okozott fennakadást a vasúti közlekedésben. Minden járatunk időben, késés nélkül indult és érkezett meg a célállomásra, ami operatív csoportjaink lelkiismeretes munkájának köszönhető. Ezek a brigádok a hóesés megszűnte utáni órában indulnak a helyszínekre, átvizsgálják a sínpárokat és amennyiben keletkeztek, eltakarítják a hóakadályokat.

– A megyeszékhely lakásainak többségében egyéni gáz-, illetve villanyfűtés van – közölte Dmitro Petrina, az Uzs-Teplo kommunális vállalat vezetője –, ám azokban a háztömbökben, ahol a lakók még nem álltak át, a mi kazánházaink szolgáltatják a távhőt. Szerencsére mindenütt üzemképes állapotban vannak a berendezések, és a gázellátással sincsenek gondjaink. A hidegebb napokban fokozott kapacitással üzemeltünk.

– Azt mindnyájan sejtettük, hogy a választások előtt nem lesznek problémák a gázszolgáltatás terén – mondta el Ivan Kupar, a Zakarpatgaz Rt. szolgáltatási osztályának vezetője. – Ez így is van. Előfordulnak ugyan kisebb nyomásingadozások, ám a kemény mínuszok okozta bonyodalmakat egy-két óra lefogása alatt megoldották gyakorlott szakembereink. Február 7 után valószínűleg gondterheltebb napok köszöntenek majd mind ránk, mind a fogyasztókra, elsősorban a szolgáltatás díjainak várható drasztikus emelkedése miatt.

– A lakossági fogyasztó még mindig fegyelmezetlen – kezdte mondandóját Joszip Szlivka, a Megyei Villamos Művek Rt. főmérnöke. – Egyre többen állnak át engedély nélkül villanyfűtésre. Az egyszerre nagyfokozatra bekapcsolt fűtőtestek terhelését a hálózat nem mindig bírja el, ez pedig egész városrészenkénti áramkimaradást okoz, ami bosz-szantó és nem kívánatos. Ami a hűvös időjárás következményeit illeti, szerencsére komolyabb gondjaink még nem voltak. A hegyvidéken a jég súlya alatt néhány vezeték megrongálódott, elszakadt, ideig-óráig áramszünetet okozva. A mai legfrissebb jelentések ilyen gondokat nem említenek, az áramszolgáltatás megyeszerte folyamatos.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó