2010. január 30., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 15. (878.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Titkosított lefokozás?

Nyilatkozatban reagált csütörtöki, Botrány a főiskolán című cikkünkre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Betűhíven idézzük:

"*Nyilatkozat*

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetését hivatalosan egyenlőre (sic!) nem értesítették arról, hogy a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Bizottsága, amely megítélte Gabóda Bélának a doktori fokozatát, visszavonta volna azt. Miután intézményünknek sem doktori fokozatok odaítélésére sem azok visszavonására nincs joga, amennyiben bármely tanárunk esetében ilyen eljárásra kerülne sor, és erről hivatalosan értesülünk, úgy a hatályos törvényeknek megfelelően fogunk eljárni, egyébként a nevezett személy a fokozatát Ukrajnában nem honosította.

Személyzeti Osztály"

Eddig a nyilatkozat. Természetesen felmerül a kérdés: miért kellene a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Bizottságának számon tartania, ki hol dolgozik? Neve elhallgatását kérő, megbízható debreceni forrásunk úgy tudja: a bizottság a tudományos fokozat visszavonásáról nem a munkahelyet értesíti, hanem csak a személyt.

Gabóda Béla egyébként egy magyarországi munkahellyel is rendelkezik: a Szent István Egyetem Pedagógiai Kara Nevelés- és Társadalomtudományi Intézetének címzetes főiskolai docense. Forrásunk szerint az intézményben valószínűleg nem is tudnak a címfosztásról. Magyarországon az az eljárás, hogy a munkaadónak be kell mutatnia a diploma eredetijét, amit lemásolnak, majd a személyi anyagokhoz csatolnak. A munkáltató ezt követően természetesen nem kérdezi meg naponta, vajon nem vonták-e vissza valakinek a tudományos fokozatát, azt az érintettnek kell(ene) megtenni.

Az ügyben telefonon újfent megkerestük a főiskola vezetését, hiszen felmerül a kérdés: az eset napvilágra kerülése után miért hivatalos értesítésre várnak ahelyett, hogy vizsgálatot indítanának az ügyben? Természetesen továbbra is érdekel minket, hogy Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezetőjeként hogyan értékeli a történteket, ami igencsak beárnyékolja a magyar pedagógustársadalom jó hírét? A titkárság tájékoztatása szerint Orosz Ildikó Budapesten, Soós Kálmán Ungváron tartózkodott, s azt kérték: hétfőn próbálkozzunk újra.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó