2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan ne válassz sulit továbbtanuláskor?

Startol a továbbtanulási-láz. Igaz, először az érettségin kell túllenni, így még minden középiskolásnak van ideje átgondolni, hol is folytatná szívesen tanulmányait: már ha egyáltalán felsőoktatási intézménybe vágyik, hiszen ez sem alapszabály. Célkeresztben a leggyakoribb tévhitek.

Óriási tévedés, hogy diploma nélkül semmire se mész. Pláne manapság, amikor fogynak a szakmunkások, egyre kevesebben jelentkeznek szakiskolákba, a pályán maradt szakik jelentős része pedig pályaelhagyó, noha mun-kájukra komoly szükség lenne. A diplomások száma világszerte nagyobb, mint valaha: óriási a túlképzés, a felsőoktatás presztízse pedig fokozatosan csökken.

A legnagyobb tévedések egyike, hogy az a legjobb, ha rengeteg szakra nyújtod be jelentkezésed. Pedig az lenne a helyes, hogy olyat tanulj, ami a céljaid eléréséhez hasznos, és ne fölösleges dolgokra vesztegesd az időd és a pénzed.

Voltaképpen az előző ponttal cseng egybe: az iskola eredményét öregbíti és a szülőket megnyugtatja, ha a csemete már az érettségi évében továbbtanul, mondván "egy év alatt kijössz a gyakorlatból" és "suli nélkül csak teng-leng az ember". Ez nem igaz: ha fogalmad sincs, mit szeretnél valójában, a legjobb, ha – ahelyett, hogy hagynád, hogy rábeszéljen környezeted valamire, amit nem érzel magadénak – vársz egy évet. Közben rengeteg dolog van, amit csinálhatsz, ami segít abban, hogy a lehető, legmegfontoltabb döntést hozd meg a tovább-tanulással kapcsolatban.

A tapasztalat azt mutatja, ha államilag támogatott képzésre nem vesznek fel, csak akkor jelentkezz saját fi-nanszírozásra, ha nem zavar, hogy mellette dolgoznod is kell. Sokakat ér nagy csalódás, amikor kiderül, hogy a "fizetős" oktatásban nem csak tanulmányi ösztöndíj, szociális, lakhatási támogatás nincs, de levelezős képzés esetében még a nappalis diákoknak járó alapvető kedvezményekben sem részesül a hallgató. Mindez igazán komoly érvágás. Ezt az opciót tehát tényleg csak akkor válaszd, ha főállású munkát is vállalsz suli mellett, egyéb esetben inkább... "újratervezés", ahhogy a GPS mondaná.

Az ugyan igaz, hogy mindig vannak bizonyos hiányszakmák a kékgalléros-, és keresettek a fehérgalléros karriervilágban egyaránt. A válaszd-a-legtöbb lóvét-hozó-opciót attitűddel azonban két alapvető baj van: a, időről időre változnak ezek a listák, és egyáltalán nincs garancia, hogy miután végeztél és túljutottál a pályakezdők természetes nehézségein, a választott szakma még mindig keresett és vonzóbb, ha az ég adta világon semmilyen vonzalom, elkötelezettség és szenvedély nem munkál benned, valószínűleg soha nem leszel igazán sikeres az adott területen, ergó a kívánt anyagi elismerés is elmarad.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó