2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
FK Zakarpattya: cél a bennmaradás!
Törökországban készül a csapat, aztán Debrecenbe mennek

Tegnap utazott el a törökországi edzőtáborba a hazai élvonal őszi idényét a kieső, 15. helyen záró FK Zakarpattya. Megyénk kirakatcsapata a Premier Liga tagjai közül utolsóként kezdte el a felkészülést a február 27-én kezdődő bajnoki folytatásra. Szűk két hétig vidékünkön gyakorolt a gárda, a kéthetes törökországi kiruccanást pedig még egy debreceni összetartás is követni fogja.

Az a fura szituáció állt elő, hogy Igor Gamula vezetőedző csak pár napos késéssel csatlakozott játékosaihoz. Addig tanult! Az UEFA pro licences edzői tanfolyamára jár, s a január egy részét az orosz Rubin Kazany és a Lokomotív Moszkva szintén Törökországban edzőtáborozó csapatainál töltötte. Mint elmondta, a tanulmányút során rengeteg hasznos információt szerzett, nagyon sokat tanult az ősszel a BL-ben vitézkedő, orosz bajnok kazanyiak mesterétől, Kurban Berdijevtől, és a "vasutasok" Dinamo Kijevet is megjárt szaktekintélyétől, Jurij Szemintől.

A csapat elutazását megelőzően a vezetőedző sajtótájékoztatón számolt be a felkészülés első szakaszáról, illetve a várható játékosmozgásokról. Azt már elöljáróban leszögezte: kötelező elvárás a bennmaradás. Úgy érzi, képesek lehetnek rá, ám nagyon sajnálja az ősszel elszórt pontokat, mert ha öt, vagy legalább csak három egységgel többel rendelkeznének – aminek megszerzésére minden esélyük megvolt –, akkor nem kiesőhelyről kellene várniuk a folytatást, s ez fejben alaposan megkönnyítené a téli alapozást. Amiatt is sajnálatát fejezte ki a mester, hogy sok a kölcsönjátékos a klubban, így aztán nem lehet hosszabb időre tervezni. A téli átigazolási szezonban is több olyan futballista áll odébb, akik azért rendre szerepet kaptak ősszel. Leginkább Timcsenko, Artyomenko, Kszjonz és Kozoriz távozása érintheti érzékenyen a szakmai stábot, Posztupalenko és Sopin eligazolása kevésbé, mert ők csak egy-egy alkalommal léptek pályára. Annak azért igen örül Gamula, hogy a Zaki gerincét adó játékosok – Babenko, Bolohan, Leandro, Trisovic, Ruben Gomes, Mikuljak, Platonov és Davidov – maradnak. Vállalja a tavaszi szezont a 38 éves Csizsevszkij is. A 400 élvonalbeli bajnokival a háta mögött abszolút rekorder középhátvéd későbbi helyettesítését azonban mihamarabb meg kell oldani. Tudják ezt a klubnál is, ezért a játékospolitikában prioritást élvez egy megbízható söprögető leigazolása. A tréner elmondása szerint mindenképp szeretnének még egy védekező középpályást, egy jobbszélsőt és egy befejező csatárt hozni a klubhoz. Egyelőre csak a montenegrói Mirko Rajcevic leigazolása tűnik biztosnak, ő eddig a Csornomorecet erősítette. Az Ung-partiaknál van próbajátékon a kevésbé ismert Olekszij Ivanov és Mikola Ribaljuk, valamint Olekszandr Seveljuhin, akinek a neve ismerősebben cseng, ő amúgy is már játszott nálunk. Szó volt szerb focistákról is, de abból nem realizálódott semmi. Viszont lehet, hogy a brazil Leandrónak már honfitársa is lesz hamarosan. Könnyen elképzelhető, hogy a hazájában eddig a Sao Paulóban futballozó Dzeivorami Kárpátalján köt majd ki.

A törökországi Antalyában amúgy február 11-ig marad a Zakarpattya. Ez idő alatt négy felkészülési mérkőzés szerepel a programban. A tervek szerint az azeri Nyeftcsi Bakuval, a horvát Varteks Varazdinnal, és két orosz együttessel, a Tomszkkal és a Szaturn Ramenszkojével mérkőzik meg. Utána Debrecenbe készül a csapat, ott a bajnoki címvédő és a BL-ben debütáló DVSC-TEVA is ellenfele lesz.

A tavaszi szezon első játéknapján, ami összességében a 18. forduló lesz, a Metalurg Doneck látogat Ungvárra. "Az a meccs sok mindenre választ adhat" – állapította meg az említett sajtóértekezleten Gamula. Nehéz nem egyet érteni vele...

Emlékeztetőül: az FK Zakarpattya az ősszel lejátszott 16 bajnokijából (a Dinamo Kijev ellen novemberben elmaradt hazai találkozót március végén pótolják – a szerző) hármat megnyert, hatalmas meglepetésre döntetlent játszott a Sahtarral, tízszer viszont kikapott. Ennek megfelelően 10 ponttal utolsó előtti a táblázaton. Az előtte álló Odesszának, Luhanszknak és Zaporizzsjának 12, 15, illetve 16 pontja van, míg a sereghajtó Krivbasz hét pontot gyűjtött.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó