2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A második félidő

Napok óta gondolkodom, hogyan is reagáljak az elnökválasztás első fordulójának eredményére. Mert, bármilyen furcsának is tűnik, ez egyszerre könynyű és mégis nagyon nehéz.

Könnyű abból a szempontból, hogy a kárpátaljai magyarság döntő többsége Viktor Janukovicsot támogatta. Sok minden szólt mellette, például az, hogy szerződésben vállalta a bennünket hátrányosan érintő rendeletek visszavonását, s hogy a miniszterelnöksége idején teljesen más gazdasági-politikai helyzetben és légkörben élhettünk.

A jelenleg regnáló kormányfő tevékenységét viszont kisebbségellenes uszítások és emlékjeleink meggyalázása, oktatásunk ellehetetlenítése kísérik. Önbecsülésünkben sértettek meg minket, magyar nemzetiségű adófizető állampolgárokat. Közösségünk szavazatával egyértelműen jelezte: nem kér sem a magyarság kirekesztéséből, sem a gazdasági hanyatlásból, a korrupcióból, az inflációból.

Mindezek ellenére mégis nehéz a kérdésről beszélni. Még csak az első fordulón vagyunk túl, és akárcsak egy futballmeccsen, itt is két félidőből áll a történet. A lényeg, azaz a végeredmény, az új államfő személye még nem dőlt el.

Julija Timosenko nyilván ígérgetésekkel próbálja "megtéríteni" a magyarságot. Talán azt várja, hogy felejtsük el a narancsos uralmat jellemző üldöztetéseket? A nemzeti jelképeink betiltására irányuló kísérletet? Az oktatási rendeleteket? Higgyük el, fontosabb lesz számára a mi érdekünk, mint Oleg Tyahnibok nacionalista követőié? Ezt nehéz elhinni, mondhatnám, szinte lehetetlen. És ez akkor is így van, ha a szavazatszerzésért talán még arra is képes, hogy időlegesen felfüggeszti a szaktárca hírhedt intézkedéseit. Ez semmilyen garanciát nem jelent. Már rég megtehette volna, hiszen annyian és annyiszor kérték, kértük. De ha kampányidőszakban meg is lépné, akkor sem tudja visszatekerni az idő kerekét, visszaadni a továbbtanulás lehetőségét azoknak a fiataloknak, akik a rendeletek miatt csak néhány ponttal maradtak az emelt szintű érettségi ponthatára alatt. Az ő jövőjüket nem a végzet, hanem végeredményben a jelenlegi kormány vette el.

Az első forduló-félidő eredménye után viszont él a remény, hogy megváltozik a csillagok állása, hogy a sors valahogy kárpótolja közösségünket. De ahhoz, hogy Viktor Janukovics február 7-én nyerjen, egy megfelelő helyre tett X formájában mindannyiunknak helyzetbe kell hozni a csapatkapitányt, hogy belője a győztes gólt.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó