2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az SZBU-nak sem tetszik a himnusz

Már az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat is foglalkozik Kárpátalja himnuszával, amit múlt év decemberében hagyott jóvá a megyei tanács. Valentin Nalivajcsenko, az SZBU elnöke szerint a képviselők döntésének szeparatista kicsengése van. A végső értékelésre az elindított vizsgálat eredménye után kerülhet sor. Mint mondta, jelenleg a kárpátaljai ügyészi szervekkel közösen folytatnak nyomozást és büntetőjogi eljárás kezdeményezését fontolgatják. Nalivajcsenko szerint a kárpátaljai képviselők döntése nem érvényes. Ha megtörténik a vádemelés, nem ez lesz az első olyan per, mely a mintegy tízezer lelket számláló ruszinság nemzeti mozgalmának vezetői ellen irányul.

Árokba borult, majd ütközött

Tragikus kimenetelű közlekedési balesethez riasztották a mentőket a megyeszékhely közelébe. A várost elkerülő körgyűrűn Börvinges belterületén a Lada gépkocsin közlekedő 46 éves férfi elvesztette uralmát járműve felett. Előbb lesodródott az útról, majd megpróbálta visszakormányozni autóját, de a művelet közben belerohant a vele szembe szabályosan közlekedő Nissan személygépkocsiba. A vétlen sofőr megúszta kisebb sérülésekkel, de a Lada vezetője szörnyethalt.

Hőkamerás elfogás

A Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség hőkamera-kezelője az éj leple alatt egy Ukrajna felől a zöldhatáron átszökő alakot vett észre. A helyszínre irányított járőrök elfogták a határsértőt. A 27 éves moldáv állampolgárságú férfi adatainak ellenőrzésekor kiderült, hogy a német és az osztrák hatóságok is körözik, ezért a rendőrség őrizetbe vette, tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Farkastámadások

A napok óta tartó kemény hideg nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli. A farkasok például táplálékot keresve mind gyakrabban térnek be a falusi portákra. Az ökörmezői járási Felsőszinevér egyik udvarában hétfőre virradóra például két házőrzőt téptek szét a ragadozók. A település több lakója látott már közelben ólálkodó ordasokat. Mivel a háziállatok most fedett helyen vannak, így az éhes farkasok egyelőre csak a kutyákra veszélyesek. Ám nem kizárt, hogy amennyiben tovább tart a hideg, egyre agresszívebbek lesznek.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó