2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szemben a halálos mínuszokkal

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály tájékoztatása szerint e télen még nem regisztráltak fagyhalált, de nem biztos, hogy ez így is marad. Országszerte már 245-en váltak a hideg áldozatává, további kétezer személyt kihűlés miatt kórházban ápolnak. A meteorológusok előrejelzései szerint a most tapasztalható kemény fagyok korántsem utoljára teszik próbára szervezetünket. A felelőtlenségből, elővigyázatlanságból kifolyólag sajnos minden éven előfordul ilyen szerencsétlenség. Ezért nem árt, ha tudjuk, mire kell ügyelnünk, hogy elkerüljük szervezetünk kihűlését, hogyan nyújtsunk elsősegélyt a bajbajutottnak. Ebben Mihajlec Gréta családorvos volt a segítségünkre.

– Előrebocsátom, a hideggel szembeni érzékenység egyénenként nagyon változó. Minél egészségesebb, erősebb valaki, annál nagyobb hideget képes elviselni. De sokat számít a megszokás is. A lappok például –40 Celsius-foknál is képesek rénszarvasbekecsben aludni a jégen. Ami megyénk lakosságát illeti: elsősorban a téli sportok, túrák szerelmeseinek, a kirándulások kedvelőinek kell fokozottan ügyelniük arra, hogy megóvják magukat a hideg ártalmaitól.

– Milyen következményei lehetnek az erős lehűlésnek?

– A nem megfelelő öltözék, a túl hosszú idejű hidegen való tartózkodás, a szelesre, párásabbra forduló időjárás még 0 Celsius-fok fölött is okozhat sérülést. Elsősorban az arcfelület van ennek kitéve (orr, fül). Nagyobb hidegben legelőször a végtagok ujjai gémberednek el. A hidegártalmak tulajdonképpen három csoportra oszthatók: beszélhetünk lokális, szisztémás lehűlésről, illetve fagyásról. A hőváltozás először a bőrt érinti. Hideg hatására összehúzódnak az erek. Lassul a szöveti anyagcsere, az oxigénhiány következtében a bőr kipirul, majd szederjessé válik. A fagyás első tünetei az idegrendszeren mutatkoznak meg. Először izgatottság, szapora pulzus, majd érzéketlenség, nehézkesség, levertség, álmosság következik, s a veszély tudata ellenére is fásultan dől el az illető. Ilyenkor már csak az igen gyors és szakavatott segítség mentheti meg az ember életét. A halál oka ilyenkor a körzeti véredények erős összehúzódása következtében keletkező nagy vérbőség az agyban és a tüdőben, mely ott túl nagy nyomást okoz.

– Mi az első teendő?

– Amíg a segítség megérkezik, próbáljuk felmelegíteni a bajbajutottat. Csavarjuk be meleg takaróba, itassunk vele kevés, de meleg folyadékot. Dörzsölés csak elsőfokú fagyásnál javallott, hólyagos fagyásnál nem. Szárítsuk meg a lábakat, burkoljuk ruhaneműbe. Ismétlem, legfontosabb a megelőzés: viseljünk meleg, száraz, több rétegű ruhát, ami legyen kényelmes, a felső réteg lehetőleg szélálló. És még valami, téli túrákon semmiképpen ne fogyasszunk alkoholt és kerüljük a dohányzást is.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó