2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Élet a zimankóban

A kemény mínuszok napjait éljük. Európa-szerte támad a tél. Ukrajna több megyéjében fél évszázados rekordokat döntött a hideg és megfagyott emberek százairól szólnak a hírek. A kihűlés elsősorban a hajléktalanokat veszélyezteti. S mert megyénkben is sok az utcán élő, felkerestük az egyetlen kárpátaljai hajléktalan szállást.

Meglepetésünkre azonban zárva találtuk a rendőrség által működtetett intézményt. A miértre Ramazan Oresztkurbanov igazgató válasza: az elnökválasztás miatt még az első fordulót megelőzően kapták az utasítást, hogy be kell zárni a szállást. A rendeletet a nagy hideg ellenére sem szeghetik meg. Az újbóli megnyitásra feltehetően a választások után kerülhet sor.

E télen, mondta a szakember, a kárpátaljai hajléktalanok közül eddig senki sem szenvedett fagyhalált.

Ugyanakkor az ország hidegebb régióiban, mint például Vinnyicában, Herszonban melegedő sátrakat állítottak fel, ahol nemcsak a hajléktalanok juthatnak forró teához, szendvicshez.

A rendkívüli időjárás következtében egyes régiókban rendkívüli állapotot hirdettek. Kijev megye és Kárpátalja kivételével mindenütt bezártak az iskolák, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. Több helyről jelezték, hogy nincs gáz, hidegek a fűtőtestek, késnek, vagy egyáltalán nem közlekednek a vonatok, repülőjáratok.

Vidékünkön nem katasztrofális a helyzet, de mint arról a megye vezetői tájékoztatták a médiát, itt is készültségben vannak a különféle szakszolgálatok. Tegnap a közigazgatás elnöke összehívta a megyei rendkívüli helyzetek bizottságát, melynek elnöke, Viktor Lukecsa ismertette a kialakult helyzetet. Elmondása szerint, Kárpátalja több régiójában mérnek e napokban húsz fok körüli fagyokat. Eddig nem történtek a lakosság nyugalmát, a közlekedést zavaró események. Üzemel a megyében lévő 1200 kazánház, megfelelő a hőmérséklet mind a 702 tanintézményben, 528 óvodában és 59 egészségügyi intézményben.

Eddig nincs fennakadás a vízszolgáltatásban. Voltak viszont rövidebb-hosszabb áramkimaradások, mert a szolgáltató kikapcsolta a hálózatból a notórius nem fizetőket.

A bizottság elnöke elmondta, a házkezelőségeknél egész napos ügyeletet tartó brigádokat szerveztek a közművekben keletkező esetleges üzemzavarok gyors elhárítása érdekében. Megyénk fogyasztói számára biztosított az energiahordozókkal való teljes körű ellátás. Az év eddig eltelt szakában mintegy százmillió köbméter földgázt fogyasztottunk el, ami bőven belefér a limitált keretbe.

Az egyik luhanszki kórházban történt tragikus gázrobbanás nálunk is ráirányította a figyelmet a biztonsági előírások betartására. Megyénk 22 kórházában használnak olyan gázpalackokat, amilyen a kelet-ukrajnai városban felrobbant. Mint kiderült, a palackokat, a rahói körzeti kórházat kivéve, mindenütt az épületen kívül tárolják. Az intézkedést követően a Tisza-parti városban is áthelyezték a ballonokat. A megelőzés érdekében létrehoztak egy szakcsoportot, mely rendszeres időközönként ellenőrzi a kórházakban a biztonsági előírások betartását.

A megyei közlekedésrendészet közúti felügyelőségének tájékoztatója szerint Kárpátalja valamennyi fő- és közútja járható, az utak burkolata száraz, hómentes. Néhol köd és páralecsapódás következtében keletkezett jégbordák nehezítik a közlekedést. Mivel a meteorológiai előrejelzés szerint a hét utolsó napjaiban kiadósabb havazásra van kilátás, fokozottabb odafigyelésre és a közlekedési szabályok betartására kérik az autósokat.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó