2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nyugdíjemelés közfelháborodással

Több nyugdíjas olvasónk jelezte, hogy december folyamán kinek kisebb, kinek nagyobb összeggel, de nőtt a nyugdíja. Sokan sérelmezik azonban, hogy míg szomszédjuk 25 hrivnyával, ők csupán 90 kopijkával vehettek többet kézhez, s nem értik miért. Milyen változások történtek a kifizetések terén és mire számíthatunk az idén, erről Jana Brenyót, a megyei Nyugdíjalap helyettes vezetőjét kérdeztük.

– Az Ukrajna 2009-es állami költségvetésében történt módosítások értelmében a Nyugdíjalap december folyamán novemberig visszamenőleg újraszámfejtette a nyugellátmányokat. Az átszámolást az indokolta, hogy november 1-jétől változott a munkaképtelen személyek számára megállapított létminimum összege, amely 573 hrivnyát tett ki, valamint a kormány rendelete, mellyel kiegészítéseket írt elő a nem dolgozó nyugdíjasok számára.

– Hány nyugdíjast érintett az újraszámfejtés, mely valljuk be, nevetségesen alacsony?

– Megyénkben a még dolgozók átlagnyugdíja 974,24, míg a nem dolgozóké 831,29 hrivnya. 281 ezer nyugdíjast tartunk nyilván, közülük 276 406 havi illetményét érintette a változás. Az emelés átlagosan 25 hrivnya volt, de akik nem minimálnyugdíjat kapnak, azok ennél jóval kevesebbet vehettek kézhez. Miért? Nos, az újraszámfejtés során a már nem dolgozó nyugdíjasok minimálnyugdíját vették alapul, mely november 1-jén 572,40 hrivnya volt. Ezt 573 hrivnyára emelték, amit a kormány rendelete értelmében 28,40 hrivnyával toldottak meg. Ezek után a minimálnyugdíj összege 601,40 hrivnyára emelkedett. Azoknak, akiknek az alapnyugdíja magasabb a minimálisnál (a kiegészítések és pótlékok nélkül), azok számára a kötelező munkaviszony feletti évekért járó pluszjuttatást az új létminimumból, azaz 573 hrivnyából számolták ki. Azon bányászok minimális havi járandósága, akik több mint 15 évet dolgoztak a föld alatt – 1719 hrivnya (a létminimum háromszorosa), a már nem dolgozó bányászoké – 1747,40 (1719+28,40).

– Tudtommal emelkedett a rokkantak havi illetménye is.

– Csak a háborús rokkantak járandósága, amit a Miniszteri Kabinet 1308. számú 2009. december 2-án kelt "A háborús rokkantak és a harci cselekmények résztvevőinek havi állami dotációjáról" szóló határozata irányoz elő. Ennek értelmében november 1-ig visszamenőleg, amennyiben az ezen kategóriába tartozó egyén nyugdíja (a különféle pótlékokkal, kiegészítésekkel, indexációkkal stb., kivéve az Ukrajna előtti különleges érdemekért járó nyugdíjat) nem éri el az 1. kategóriában az 1440, a II. kategóriában a 1296, a III. kategóriában az 1152, a harci cselekmények résztvevőinél az 1008 hrivnyát, úgy azt fel kell kerekíteni a fentebbi összegekre.

– Mivel még mindig nem fogadták el az idei évi költségvetést, aktuális a kérdés, vajon nincsenek-e fennakadások a nyugdíjak kifizetésében?

– Eddig nem voltak fennakadások, egyelőre minden nyugdíjasunk megkapta a havi illetményét. Ám hogy mit hoz a holnap, nem tudom megjósolni. További emelésre még csak ígéret sincs a Timosenko-kormány részéről. Szeretném megemlíteni, hogy újítás történt a lakosság személyi nyilvántartásában. Míg a munkaadók ez idáig évente egyszer voltak kötelesek beszámolni a Nyugdíjalap előtt dolgozóik jövedelméről, ez évtől már havi rendszerességgel kell ezt megtenniük, ami megkönnyíti és jóval meggyorsítja munkánkat.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó