2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Értékmegóvás és válságkezelés

Értékeink megóvása és a válságok kezelése a XXI. század kihívásainak tükrében címmel rendeztek tudományos tanácskozást Budapesten.

Dr. Perlaki László egyetemi tanár, a Magyar Akadémikusok, Professzorok Világtanácsa (WHAP) elnöke nyitóbeszédében rámutatott, hogy a tudomány és a fejlődés szolgálata mind a szervezetnek, mind a konferencia társszervezőjének, a Nemzetközi Tudományos és Művészeti Akadémiának (IASA) közös célkitűzése. A magyarság számára e tekintetben Vörösmarty Mihály Szózata ad útmutatást, az abban szereplő "ész, erő, És oly szent akarat". Az ész rendelkezésre áll, és ugyanúgy a nemzet sajátja, mint az akarat.

Ahhoz, hogy Magyarország stabil és erős közép-európai állam legyen, mint amilyen már volt, új erőfelmérésre és ehhez mérten mintegy 4–5 olyan tudományos fejlesztési vonal kialakítására van szükség, ami összhangban van a lehetőségekkel, hangzott el. Jelenlegi ereje pedig a jó földben, a csodálatos vizekben és a még nem túlságosan szennyezett levegőben, valamint a kivételes geopolitikai helyzetében van. Ezeket a bázisokat figyelembe véve a mezőgazdaságra és a vele összefüggő iparágakra, a termálvizek és ásványvizek hasznosítására, illetve a hozzájuk kapcsolható energiára kell helyezni a hangsúlyt. Ugyancsak a prioritások között említendő az egészségügyi és egyéb szolgáltatások fejlesztése, a közlekedés és a turizmus. Magyarország szempontjából rendkívül fontos energiafüggőségének a csökkentése, amelyet az előbbiekben említetteken kívül az atomenergia oldhat meg.

Amennyiben tovább folytatják az alapkutatások ilyen széles skáláját, az a speciális kutatások rovására mehet, holott az utóbbiak gyorsított ütemben szolgálhatják a nemzet érdekeit. És ez nemcsak a tudomány területére érvényes, igaz lehet a gazdaság és több más terület, például a nemzetbiztonság terén is.

A nemzetközi konferencia keretében dr. Isaszegi János vezérőrnagy, a WHAP állandó rendes tagja ugyancsak kifejtette gondolatait a témakörben, kiemelve a biztonsági környezet változásainak hatásait Európában, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Afrikában, illetve az ezekből származó kockázatokat, fenyegetéseket. Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere, az IASA tiszteletbeli civil tagja pedig a Lisszaboni szerződés önkormányzatokra gyakorolt hatásairól értekezett.

Az előadásokat követően díjátadásokra került sor, amely során elismerésben részesült a kárpátaljai Kerecsányi Miklós, a Kassai Antal Nemzetközi Festőművész Szövetség volt elnöke, akinek alkotásait hat alkalommal a világtanács szervezésében állították ki Magyarországon. Mivel a művész tavaly váratlanul elhunyt, az elismerő diplomát fia, Kerecsányi Dömötör, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének első titkára vette át.

Vaskeba Iván,

a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének tagja

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó