2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Olvasni még mindig jó

A beregszászi református gyülekezet könyvtára 10 évvel ezelőtt jött létre Taracközi Gerzson tiszteletes kezdeményezésére. Megalakuláskor mindössze 300 kötet állt a gyülekezeti tagok rendelkezésére.

– Akkoriban egy kanadai magyar nyelvű könyvtár felszámolásakor a teljes könyvállományt egy sárospataki könyvtár számára ajánlották fel. Ők viszont úgy gondolták, hogy nálunk nagyobb szükség lenne azokra a kiadványokra, és továbbküldték hozzánk – mondja Morilják Erzsébet könyvtárvezető. – Gyűjteményünk azóta is gyarapszik, főként a felajánlásoknak köszönhetően.

– Milyen művek várják az olvasókat?

– Mintegy 4400 kötetünk van, többségében szépirodalmi művek. Az állomány közel fele evangéliumi irodalom. Nálunk megtalálhatók a fiataloknak, a konfirmandusoknak, a nevelőknek és a szülőknek szóló munkák. Muzeális értékű példányok is vannak, például az 1800-as évekből származó jegyzetkönyvek. A legrégebbi darab egy, az 1700-as években kiadott Biblia.

Egyházi témájú hanganyagok is kölcsönözhetők. Öt évvel ezelőtt indítottuk be a kazettamissziót, aminek az a lényege, hogy a beregszászi templomban elhangzott istentiszteletek, evangelizációs napokon elhangzottak kazettán meghallgathatók azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak az alkalmakon részt venni, vagy újra szeretnék hallgatni az igemagyarázatokat.

– Mi iránt van igazi kereslet?

– Van, aki kimondottan egyházi irodalmat keres, van, aki szépirodalmat, és akad olyan is, aki mindkét témakörben rendszeresen kölcsönöz.

A közelmúltban költözött a könyvtár a jelenlegi helyére, így a katalogizálás most van folyamatban. Sajnos az olvasói létszám csökken, egyre többen az interneten tájékozódnak. Sokan kölcsönzés helyett inkább megveszik az egyházi irodalmat. Ugyanakkor van igény a munkánkra, például mozgássérült olvasóink is vannak. Számukra a kívánt könyveket igyekszünk házhoz vinni. Az utóbbi időben főként egyháztörténeti kutatás céljából több főiskolai hallgató is felkeres bennünket.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó