2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ének a voksokért

A kárpátaljai magyarság oktatásának kérdése is szerepelt a magyarországi ECHO Televízió kedd esti híradójában. A műsorvezető a téma felkonferálásában emlékeztetett: sokan azt mondják, hogy Julija Timosenko kormányfő úgy akar szavazatokat szerezni az elnökválasztás második fordulójában, hogy a nemzetiségek számára hátrányos oktatási rendeletek visszavonására "utasította" az oktatási minisztert.

Nyilatkozott a kérdésben a kárpátaljai Olekszandr Kemenyas BJUT-os parlamenti képviselő, aki a következőket mondta el az ECHO TV-nek: "Beregszászi végzősök jelezték nekem, hogy hátrányosan érinti továbbtanulási esélyeiket a jelenlegi érettségi és felvételi rendszer. Egyeztettem a kérdésben Kovács Miklóssal, a KMKSZ vezetőjével. Ezt követően fordultam Julija Timosenkóhoz. A kormányfő utasította az oktatási minisztert az anyanyelvű érettségi és tankönyvellátás haladéktalan megoldására. Úgy gondolom, a hét folyamán konkrét eredményekről tudok beszámolni."

Mondandójával kapcsolatban örömmel szögezhetjük le, hogy néha azért az Ukrán Posta is kézbesíti a leveleket. Bajnai Gordon magyar miniszterelnök és Hiller István kulturális és oktatási miniszter a rendeletek felülvizsgálatát szorgalmazó levelei már nem voltak olyan szerencsések, mint a hirtelen megvilágosodott Kemenyasé, hiszen Julija Timosenko nyilván azért nem válaszolt rájuk, mert nem kapta meg. Balázs Péter külügyminiszter, Faller Jenő külügyi államtitkár vagy Szekeres Imre honvédelmi miniszter pedig nyilván halkan beszélt, amikor ukrán kollégáiknak elmondták kifogásaikat, vagy éppen hiányzott a tolmács.

A kérdésben megszólalt Kovács Miklós is. Mint elmondta, "a jelenlegi felvételizési rendszernek a megváltoztatása afféle kiinduló feltétel lehet, tehát enélkül tárgyalni sincs miről. Ha nem is valószínű, de a halvány lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy ezt a magyar oktatási rendszert veszélyeztető problémát esetleg megoldjuk."

Igen, Ukrajnában ma éppen arra van a legnagyobb esély, hogy a nyíltan nemzetállamot építők fogják szavatolni a kisebbségek, így a magyarság anyanyelvű oktatásának és felvételizésének jogait. Kár, hogy a KMKSZ elnöke nem hozott fel konkrét példát. Igazán megemlíthette volna, hogy ez márpedig lehetséges, hiszen például Szlovákiában Robert Fico és Jan Slota is évek óta a magyarok jogainak "bővítésén" munkálkodik.

Nem is értem, miért jegyezte meg a riporter, hogy: "megfigyelők szerint az sem kizárt, hogy az elnökválasztás második fordulójába bejutott Julija Timosenko ezzel a lépéssel próbálja megszerezni a magyar szavazatokat." Alighanem a róka és a holló meséjében sem a sajtra vágyik a vörösbundás, amikor állattársa szájából "kiénekli" az elemózsiát.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó