2010. január 28., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 13.-14. (876.-877.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A köz véleménye nem számít?

Alig egy éve Pósaháza közelében helyi és EU-s tiltakozás nyomán bezárták a menekülttábort. Most néhány kilométerrel távolabb két magyarok lakta település határában Julija Timosenko kormányfő ugyanilyen létesítmény megnyitását tervezi.

Kiják István, a belügyminiszter kárpátaljai megbízottja

– Miért éppen Fornos és Dercen a kiszemelt helyszín? A pósaházi tábort is visszaszerezhette volna a miniszterelnök.

– Azért nem Pósaháza, mert az a létesítmény a határőrség tulajdonában van és működtetése körül megnyitása óta problémák voltak. Fenntartását pedig jótékonysági szervezetek biztosították. A Fornos és Dercen között lévő egykori katonai objektumot azonban miniszterelnökünk révén a belügyminisztérium megszerezte. Már csak néhány formaság hiányzik, hogy elkezdődjön az építkezés.

– Korábban zavaró volt a határok közelsége. Most miért változott meg ez az álláspont?

– A menekülttáborra az EU-val kötött toloncegyezmény miatt van szükség. Az uniós tagállamokból kiutasított és hozzánk visszakerülő idegeneket ugyanis el kell helyezni valahol. Erre a határ menti régió látszik a legalkalmasabbnak.

– Attól nem tart a rendőrség, hogy a tagállamokból az ott nem kívánatos bűnözőket, terroristákat zúdítják a nyakunkba?

– Véleményem szerint felesleges és eltúlzott az aggodalom. Bár nem tudom, mennyi ideig lehet majd a táborban elzárva tartani a migránsokat, de biztosra veszem, jelenlétük nem lesz kihatással a bűnözésre. A veszély persze fennáll. Különben az embercsempészet önmagában is egy szervezett nemzetközi bűnözői hálózat.

– Mikor jelenhetnek meg az első visszatoloncoltak vidékünkön?

– Ez még nem tisztázott, hiszen a procedúrának nincs kidolgozott mechanizmusa. Na és az elhelyezésük sem megoldott. Előbb a menekülttábort kell felépíteni.

– A lakosság és a megye vezetőinek tiltakozása nem számít?

– ... a döntések Kijevben születnek...

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó