2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A sötét mez volt a nyerő

Az országos élvonal utolsó előtti helyén álló Ungvári Kárpáti női kézilabdacsapata nemigen léphetett vérmes reményekkel pályára a még mindig bajnoki reményeket dédelgető Halicsanka Lviv együttese ellen a Junyiszty Sportcsarnokban. Ennek ellenére lányaink kivágták a rezet, és hajszál híján mindkét találkozót megnyerték.

Szokatlan, tiszta fekete mezben lépett pályára az első mérkőzésen a Kárpáti. Hogy a szín okozta-e vagy sem, de éppen a baljós 13. másodpercben már a pályaválasztó hálójában táncolt az első vendéggól. Ekkor még egyértelműnek tűnt, hogy papírforma-mérkőzést lát a szépszámú közönség. Ám mégsem úgy alakultak az események, mert már az ötödik percben fordított a Kárpáti.

Sőt, annyira lendületbe jött a csapat, hogy a 9. perc, amelyben háromszor is betaláltak lányaink a Halicsanka kapujába, olyan ritkaságszámba megy, hogy ez a minutum akár a Kárpáti aranykönyvébe is bekerülhetne. Ekkor 6–2-re vezettünk és egyre biztatóbban "muzsikált" a gárda. Nagyot dobott az eredményességen, hogy hosszú betegség után ismét pályára léphetett az egykori válogatott, Natalija Szkunzjak, aki gólokkal hálálta meg a lehetőséget. Rajta kívül az aprótermetű jobbszélsőnek, Alisza Sovkovszkának is egyre többször elsült a bal keze. A mezőnyben pedig elsősorban Natalija Szemal jeleskedett.

Hiába kért időt a 25. percben az ellenfél vezetőedzője, a szünetre 12–8-as hazai vezetéssel vonultak a csapatok. A pihenő viszont jót tett a Halicsankának, mert a 41. percben egy gólra (14–13) felzárkózott, és már-már úgy tűnt, hogy a mérkőzés további részében érvényesül a nagyobb tapasztalat és összeszokottság. Irina Jablonszka kapuba állítása azonban a hazaiak malmára hajtotta a vizet. Egyre-másra védte a lembergi próbálkozásokat, Beáta Szmereka pedig a lepattanó labdákkal egy szempillantás alatt az ellenfél kapuja előtt termett és rendre betalált.

Végeredményben a Kárpáti 24–19 arányú bravúros győzelmet aratott a dobogóközelben álló együttes ellen.

– Végre úgy játszott a csapatom, ahogy szeretném – nyugtázta mosolyogva a mérkőzés után Olena Sukal, a Kárpáti vezetőedzője. – Úgy érzem, hogy a téli szünetet sikerült csapatépítés szempontjából jól kihasználnunk. Kár, hogy nem most kezdődött a bajnokság, mert ilyen játékkal akár a legjobbak között is lehetnénk, így viszont csak a középmezőny lehet a cél.

Az első összecsapás után vérszemet kapott hazai szurkolótábor másnap már azt számolgatta, hány góllal nyeri a "visszavágót" a Kárpáti. A Halicsanka azonban hamar áthúzta számításaikat. Ezúttal ők játszottak tiszta feketében, ami jó ómennek számított. Már az első percekben érezhető volt, ez a meccs, nem az a meccs.

Most az ellenfél vezetett 6–2-re a 8. percben, a huszadikban pedig már nyolc gólra (13–5) növelték előnyüket. Az előző nap hazai húzóemberei nem tudták megismételni teljesítményüket, egyedül Natalija Szemal góljai tartották némiképp a lelket a csapatban. Sem az időkérés, sem a cserék nem segítettek. Az ellenfél betonvédelme áttörhetetlennek bizonyult, ellentétben a Kárpátiéval, amelyen mint forró kés a vajon, úgy mentek keresztül a Halicsanka támadói.

A második játékrész első fele eseménytelen játékkal telt, állandósult a Halicsanka 5-6 gólos előnye. Ám öt perccel a mérkőzés vége előtt váratlanul feltámadt a Kárpáti és két, majd egy gólra megközelítette ellenfelét. Sőt, az 59. percben Alisza Sovkovszka 7 méteresből kiegyenlített (27–27). Az ellentámadásnál azonban ismét kihagyott a Kárpáti-védelem, a támadók pedig erre már nem tudtak válaszolni. 28–27 arányban győzött a vendégcsapat.

A tavaszi idény első két mérkőzésén biztató játékkal rukkolt ki a Kárpáti és a megszerzett két ponttal egy helyet előrelépett a táblázaton. Reméljük, a folytatás is hasonló lesz. Legközelebb e hét végén Zaporizzsjában a Motor ellen lépnek pályára lányaink, majd február 4–5-én fogadják a sereghajtó Panaceja Harkiv együttesét.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó