2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Toloncegyezmény

Eddig is gyakran találkozhattunk településeink utcáin egzotikus külsejű, láthatóan más földrészek, országok szülötteivel, akik a világ legtermészetesebb dolgaként jártak-keltek közöttünk. A nyugati államok felé tartó népáradat illegális útvonalainak egyik fontos tranzitállomásává vált Kárpátalján évente ezrek akadnak fenn a határőrség és a rendőri szervek hálóján. De még többen juthattak át a hálón így-úgy keletkezett réseken.

Bizonyos becslések szerint legalább százötvenezren lehetnek azok az ázsiai és afrikai származásúak, akik az utóbbi néhány évben éppen kies megyénken át jutottak az ígéret földjére. Úgy tűnik, mostanra megfordul a népvándorlás iránya. S bizony nem lehetetlen, hogy egyre nagyobb számban fognak négerek, hinduk, arabok kóricálni városainkban, falvainkban. Az a helyzet ugyanis, hogy januártól életbe lépett az Ukrán Legfelső Tanács és az EU által 2008-ban ratifikált toloncegyezmény, mely részben már eddig is működött, ám csak az ukrán állampolgárokra terjedt ki. Mostantól azonban Ukrajna köteles befogadni mindazokat az illegális menekülteket, akiket az uniós tagállamok területén fognak el, és akik bizonyítottan Ukrajna felől lépték át az EU határát.

Az egyezmény nemcsak azokra vonatkozik, akiket közvetlen a határ közelében csípnek el, hanem a hónapok, évek óta ott élőkre is. Hátulütője a dolognak, hogy országunk keleti szomszédaival nem kötött hasonló egyezményt. Így a nyugati államokból hozzánk visszakerülő illegális migránsokat nem tudjuk átadni sem az orosz, sem a belarusz, de még az indiai hatóságnak sem.

Hogy akkor mi lesz ezekkel az emberekkel? Mindenekelőtt menekülttáborokban helyezik el őket. Erre fel kellene készülni, mert a jelenlegi két menhelyen legfeljebb négyezer fő elhelyezésére van lehetőség. Ezért kellenének az új táborok, melyek egyike Dercen és Fornos határában létesülne, de kapna a "jóból" Lemberg megye is. Összesen öt új szállás nyílna a két megyében. A helyiek azonban kézzel-lábbal tiltakoznak. Az illetékesek pedig magyarázkodnak. Regnáló miniszterelnökünk például megszerezte a Fornos és Dercen között lévő katonai objektumot, s semmibe véve a közakaratot, a menekülttábor megnyitásán munkálkodik.

Félő azonban, hogy hivatalnokainkat nem a visszatoloncolt menekültek sorsa izgatja, hanem az EU által a probléma rendezésére felajánlott harmincötmillió euró...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó