2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szélsőséges időjárás megviselheti a gyümölcsfákat

Az elmúlt néhány hét szélsőséges időjárása hátrányosan érinti növényeink mélynyugalmi állapotát. Milyen problémákat okozhat a hőingadozás? – kérdeztük a szakembert, Bodnár István gyümölcstermesztőt.

– A nagy hőingadozás, illetve a gyümölcsfa törzsének napos és árnyékos oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg egy idő után hosszanti irányban megreped. Ezeket az elváltozásokat a szakzsargon fagyléceknek nevezi. Olyan nagy kiterjedésűek is lehetnek, hogy veszélyeztethetik a fa létét. Gyakorlatilag egy seb keletkezik a fatörzsön, amelyen át a kórokozók akadálytalanul bejutnak a növénybe. A gyümölcsfajok közül erre a kajszibarack törzse a legérzékenyebb, ám a többi csonthéjast is fenyegeti. Az alma és a körte viszonylag kevésbé veszélyeztetett.

– Hogyan védekezhetünk?

– A hőmérséklet-különbség ellen meszeléssel védekezhetünk a leghatékonyabban. A fehér színű mészbevonat visszaveri a nap sugarait, így azok nem melegítik fel a törzset. 5–7%-os töménységű mésztejet használjunk. Ügyeljünk arra, hogy a bevonat ne legyen túlzottan vastag. A meszelés további pozitív hatása, hogy egyben fertőtlenít is. A munkát a fa nyugalmi állapotában, enyhe időben végezhetjük, de a legjobb, ha csak a lemosó permetezés után tesszük ezt.

– Hogyan ellenőrizzük, történt-e rügypusztulás?

– Az elhalás mértékét rügyvizsgálattal a következő módon ellenőrizhetjük. Gyűjtsünk mintát a fák alsó és felső koronaszintjéből. Miután meleg helyiségbe vittük, állítsuk vízbe, és pár nap múlva nézzük meg, fakadásnak indulnak-e a rügyek vagy sem? Az is alkalmazható módszer a virágrügy vizsgálatára, ha egy éles eszközzel kettémetsszük és megnézzük, látunk-e benne barna színű elhalást? Jellemzően a virágrügyek jobban, a hajtásrügyek kevésbé károsodnak.

– A faiskolákat mennyire viseli meg a hideg?

– Laza, nedves talaj esetében mínusz húsz foknál a talaj felső rétege kicsit felemelkedik, aminek következtében a csemetefák hajszálgyökerei felszakadhatnak. Ennek elkerülésére a fiatal fákat takarnunk kell. A talaj átfagyása ellen a legjobban mulcsozással – a fűnyírás alkalmával levágott füvet felaprítva természetes zöldtrágyaként szórjuk közvetlenül a fák tövéhez – védekezhetünk. Ez különösen a friss ültetéseknél javallott.

M. B.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó