2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Közeleg a járvány második hulláma?

A szokatlan hideg miatt február elejére várható az influenza és egyéb felső légúti megbetegedéseket okozó vírusok támadásának második hulláma, jelentette ki Olekszandr Hrinyevics, az Ukrán Influenza Központ igazgatója. Az előttünk álló epidémia során valószínűsíthetően ismét az A/H1N1, valamint a szezonális influenza cirkulál majd. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint október 29 és január 24 között szövődmények következtében 1034 ember vesztette életét.

A jövő a távgyógyításé

A telemedicina fejlesztéséről, az egészségügyi hálózat aktuális kérdéseiről, a Novák Endre nevét viselő Megyei Klinikai Kórház problémáiról beszéltek azon a telekonferencián, melyet Jacina György, a kórház főorvosa, Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi főosztály vezetője, valamint Vaszil Knyazevics egészségügyi miniszter részvételével bonyolítottak le. Az eszmecserén a távgyógyítás perspektíváiról, a diagnosztizálás minőségének új szintre emeléséről is értekeztek.

Ismét drágul a vodka és a konyak

A Miniszteri Kabinet ismét emelte az alkoholtartalmú italok árát. A 2009. december 23-án kelt 1428. számú rendelet értelmében egy liter vodka vagy likőr nagykereskedelmi ára 68 hrivnya 5 kopijka, kiskereskedelmi értéke pedig maximum 89 hrivnya 80 kopijka. A háromcsillagos konyak esetében ez az ár 95,35 és 131,60, a négycsillagos esetében 106,30 és 146,70, az ötcsillagoséban 120,80 és 166,70 hrivnya.

Tankalkatrészek a raktérben

Harckocsi-alkatrészeket kísérelt meg külföldre csempészni egy ukrán állampolgár. A 39 éves férfi tehergépkocsival hajtott be az ungvári ukrán–szlovák határátkelőre. Az iratok szerint rönkfát szállított. A tüzetesebb vizsgálat során azonban a vámosok egy kartonládát találtak, melyben négy darab, harckocsilöveghez való lézeroptikai célzó berendezés hevert. Szakértői vélemény szerint a berendezéseket T-90, T-84 jelzésű harckocsikra lehet felszerelni, tájékoztatta lapunkat Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó