2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A közvélemény-kutatások szerint Janukovics a nyerő

Természetes: két választási forduló között a kampány mellett a közvélemény-kutatásoké a főszerep. Nos, elemzés akad bőséggel.

Az ICTV felmérése szerint Viktor Janukovics a szavazatok 44, míg Julija Timosenko 37 százalékára számíthat. Jelzésértékű, hogy a véleménynyilvánítók 14 százaléka jelezte: mindkét jelölt ellen adja le voksát. Bizonytalansági tényező továbbá, hányan maradnak távol az urnáktól. A szakértők egyébként az első fordulónál nagyobb aktivitásra számítanak. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a részvétel február 7-én meghaladja a 70 százalékot. Mint ismeretes, az elnökválasztás első fordulójában a polgárok mintegy 67 százaléka járult az urnákhoz.

A bizonytalanságot csak növeli, hogy Szerhij Tihipko és Arszenyij Jacenyuk még nem vallott egyértelműen színt. Első reakciója mindkét fiatal politikusnak az volt, hogy nem áll egyik állva maradt jelölt mellé sem, s erre szólítja fel azokat is, akik rájuk szavaztak. Ha mindezt készpénznek vesszük, akkor ugyebár mintegy négymillió nem várható. Viszont így vagy úgy, már az első forduló harmadik és negyedik helyezettje is módosított. Tihipko például bejelentette, bizonyos feltételek mellett kész elfogadni, ha az új elnök felkéri a kormányalakításra. Ezzel bizony komoly dilemma elé állította híveit.

Több politológus szerint sokat nyomhat a latban, hogy Viktor Janukovics szavazótábora fegyelmezettebb a Julija Timosenkóénál. Szinte biztosra vehető, hogy a baloldali jelöltek támogatói a második fordulóban mellé állnak.

A SZOCISZ közvélemény-kutató központ Kijevben, Szimferopolban és a megyeszékhelyeken végzett felmérést. E szerint a nagyvárosokban Viktor Janukovics támogatottsága lényegesen nagyobb ellenlábasáénál. A biztos szavazók 41,1 százaléka áll Julija Timosenko oldalán, a Régiók Pártjának elnökét 58,9 százalék favorizálja. A központ adatai szerint a megkérdezettek 6,5 százaléka megtagadta a válaszadást, 4 százalék úgy nyilatkozott, hogy egyik jelöltet sem támogatja, 12,5 százalék pedig már most elhatározta, hogy nem járul az urnákhoz. Olekszij Csaskovszkij, a SZOCISZ vezető menedzsere a második fordulóban 71–72 százalékos részvételt feltételez.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó