2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sok az egyke és a magányos

Rohanó és romló életszínvonalú világban élünk. A kormányfő fellendülő gazdaságról, múlófélben lévő válságról beszél. A valóságban azonban tovább nő a munkanélküliség, csökken a termelés és egekbe szöknek az élelmiszerárak. A munkahelyüket vesztettek ezrei kétségbeesetten kajtatnak valamilyen állás után, hisz valamiből meg kell élni.

A Timosenko-kormánynak köszönhetően csak a tömbházakban lakók juthatnak munkanélküli segélyhez. Aki ugyanis akár egy zsebkendőnyi telekkel is rendelkezik, az már földbirtokosnak számít és van megélhetési forrása. Ennélfogva nem veszik munkanélküli státuszba és segélyre sem jogosult.

A statisztikai kimutatás szerint vidékünkön 357 000 háztartás van, melyek, közel hatvan százaléka vidéki környezetben található. Tehát "földbirtokosok". Egy-egy ilyen kis közösségre 3,42 személy esik. Országos összehasonlításban ez a legmagasabb mutató. Minden másodikban 18 éven aluliak is találhatók. Tíz ilyen háztartás közül négyben 7 és 13 év közötti, minden ötödikben három éven aluli gyermekek is élnek.

Sajnos, a megyében egyre gyakoribbak az egykéket nevelő családok. Arányuk mára meghaladja az ötven százalékot. Mintegy harminc százalékra tehető a két- gyermekes famíliák száma. Minden tizedik család tekinthető sokgyermekesnek három vagy annál több kiskorúval. A gyerekek 8 százaléka csonka családokban nevelkedik, az országos átlag 21 százalék. Tíz csonka család közül hat egygyermekes. 166 700 portán egyetlen kiskorú sincs, minden negyediken egy személy él. Kétharmaduk egyedülálló nyugdíjas.

A családok életszínvonalát nagymértékben befolyásolja a kenyérkereső felnőttek száma. A gyermekes családok 46,5 százalékában van két felnőtt, közülük minden ötödik nyugdíjas. Tíz háztartásból hét családi házban található. Négy ilyen közül háromban művelik a háztáji földet. Tíz közül hatban pedig haszonállatokat, elsősorban sertést és szárnyasokat is tartanak. A munkaképtelen korban lévő családtagok nyugdíja mellett ez jelenti az egyetlen megélhetési forrást.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó