2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kalendárium
Kelta tavaszkezdet

Ír Szent Brigitta, régi magyar nevén Brigida, Breda, Írország védőszentje. A hagyomány szerint az V–VI. század fordulóján élt. Egy tölgyfa alatti cellában remetéskedett, ahol később megépült a híres Kildare "Tölgyfahajlék" kolostor.

A névünnepét azért ülik meg február 1-jén, mert állítólag ezen a napon született egy druida, azaz kelta pap szolgálójának gyermekeként, méghozzá napkeltekor. Ő volt a tűz, a tűzhely és a kovácsolás, az otthon és a szülés, a kutak, a gyógyítás védnöke. Szent Brigitta írországi tisztelete "megelőzte" Szűz Máriáét, ezért is kapta a "gaelek Máriája" nevet. A Brit-szigetek "Boldogasszonya" volt már jóval azelőtt, hogy az első keresztény térítők a partokra léphettek volna.

Skóciában Fehér Hattyúnak, a Fehér Dombok Menyasszonyának, Aranyhajú Menyasszonynak nevezték. A hagyományban ő volt a Dicsőség Királyának Anyja, a Napot szülő istenanya. Cellájában ősidőktől fogva égett a szent láng, s nem is aludt ki addig, amíg a XII. században normann hódítók fel nem dúlták a helyén emelt klastromot.

Születésnapja a kelta év négy évszakkezdő ünnepének egyikére esik, ezek a naptári fordulópontok közti időt osztják közel negyven- és ötvennapos szakaszokra, a lehetőség szerint a holdjáráshoz igazodva. A kelták luniszoláris naptárt használtak, nem véletlen tehát, hogy az ünnepeiket megváltozott tartalommal ugyan, de máig megőriztük. Mind a négy időpont – Samain: november1., Imbolc: február 1., Beltane: május 1. és Lugnasad: augusztus 1. – a fény ünnepe volt. Imbolc napján – ez volt a hivatalos tavaszkezdet – hatalmas máglyákat raktak, hogy a tűz megtisztítsa a földet, és bátorítsa a Napot, hadd erősödjék a melege.

Február 1-je jelezte a bárányellés kezdetét, továbbá időjósló rítusok napja volt. Az ír parasztfiatalok a közelmúltig próbaházasságot köthettek ezen a napon, s ha nem vált be, egyszerűen hátat fordíthattak egymásnak.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó