2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A félrevezetés nagymesterei

Amint várható volt, a mindent eldöntő második forduló előtt egyre aktívabb a versenyben maradt két államfőjelölt, Viktor Janukovics és Julija Timosenko. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy azt mondjuk, kettejük ádáz harca a véghajrához közelítve csak fokozódni fog.

Mindketten azt szeretnék, ha az első körben a harmadik és negyedik helyen záró, együtt a voksok több mint húsz százalékát megszerző Szerhij Tihipko és Arszenyij Jacenyuk melléjük állna, s ezért csak úgy röpködnek irányukba az ígéretek. Julija Timosenko nyíltan felajánlotta Tihipkónak a kormányfői széket támogatásáért cserébe. Miután a jegybank korábbi elnöke az ajánlatra reagálva leszögezte, egyik jelölt mellé sem fog állni, a "vas lady" fondorlatos cselhez folyamodott. Televíziós üzenetében már egyenesen Tihipko szavazóihoz fordult, s azt mondta, voksoljanak rá, s ha megnyeri a választást, ismét felajánlja a miniszterelnöki bársonyszéket a tehetős bankárnak.

Az ellenzéki Régiók Pártja elnöke látszólag ugyan kevésbé kampányol, de ennek oka lehet, hogy a kezében jobb kártyák vannak. Például felajánlhatja Tihipkónak és Jacenyuknak, győzelme esetén a helyhatósági választások május 30-i időpontjára előrehozott parlamenti választásokat ír ki, ezzel pedig a pillanatnyi erőviszonyok szerint jelentős törvényhozói jelenléthez segítheti az ukrán politika két új szereplőjének pártját. Azonban, hogy melyik taktika lehet a nyerő, arra csakis a február 7-i második forduló adhat végleges választ.

Közben a hivatalban lévő kormányfő a kisebbségek – beleértve természetesen a kárpátaljai magyarokat – szavazatainak "visszaszerzése" érdekében álszent módon megígérte: kész könnyíteni a számunkra hátrányos emelt szintű érettségin és rendezni a hiányos anyanyelvi tankönyvellátás ügyét. Több mint furcsa, hogy csak most, miután az első körben veszített, lett számára fontos a nemzetiségiek panasza, hiszen az elmúlt két évben folyamatosan a legmagasabb szinteken tették szóvá a méltánytalan helyzetet érdekvédelmi szervezeteink és a magyar diplomácia képviselői. Mindhiába! A kormányzása idején felerősödött ukránosítás, a szélsőjobbal való nyilvánvaló lepaktálás után ezen a téren egyszerűen hiteltelen az ígérete. Egyszer már nagyon félrevezették magyarjaink nagy részét. Ugyanennek ismét fennáll a veszélye. Remélhetőleg az elmúlt öt év elég hosszú idő volt ahhoz, hogy a közösség iránt kicsit is felelősséget érző magyar ember helyesen és józan ésszel tudjon mérlegelni.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó