2010. január 26., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 12. (875.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csak a protokollon múlik?

Egy jó rendezvényt sok rossz felszólalással élvezhetetlenné lehet tenni. Azt is érdemes lenne végiggondolni, hogy a kulturális rendezvények esetében a számszerűség vagy a nívó a meghatározó.

Szabó Tibor, az Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes vezetője

– Sokan sérelmezik, hogy egy kulturális eseményen túl sokan túlságosan hosszú felszólalásokat tartanak, s emiatt talán éppen a lényeg sikkad el. Nem tudunk erről leszokni?

– A hosszú beszédekről lassan leszoknak a felszólalók, még ha ez esetleg nehezükre is esik. Aki ma panaszkodik, az két dolgot felejt el. Egyrészt azt, hogy e téren régebben sokkal rosszabb volt a helyzet, másrészt pedig azért ma is vannak országok, vidékek, ahol átlagosan jóval több és nagyobb szónoklatokat hallhat a nagyérdemű, mint Kárpátalján. Esetenként a szervezők – hiába is szeretnék – nem tudják elkerülni, hogy hosszú legyen a hivatalos ceremónia. Tudomásul kell venni, hogy van egy bizonyos protokoll. Egyeztetni kell a vendégekkel, kívánnak-e felszólalni, illetve hogy ki mennyi ideig is beszél. Amennyiben egy tárlatról van szó, az alkotókkal is egyeztetni kell. Márpedig ha egy művész igényli, hogy életpályáját részletesen bemutassák a közönségnek, akkor ezt nehezen lehet elutasítani. Volt már olyan eset, hogy valakiről csak néhány mondatban szóltak, s az illető megsértődött.

– Manapság se szeri, se száma a különböző rendezvényeknek. A mennyiség mennyire jelent egyet a minőséggel?

– Természetesen automatikusan nem jelent egyet. Úgy gondolom, a kulturális rendezvények általában jó színvonalúak. A nézőterek a legtöbb esetben tömve vannak, ami egyrészt ezt igazolja, másrészt arra is rámutat, hogy az emberek igénylik a jó minőségű produkciókat.

– A produkciók színvonalát amolyan előzsűrizéssel szavatolni lehet. Más kérdés a körítés.

– E tekintetben valóban van tanulnivalónk. Ám ne feledjük, az igazán profi, a teendőt szakmai tudás birtokában végző úgynevezett moderátorok, műsorvezetők nemzedéke talán most nő fel.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó