2010. január 23., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 11. (874.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Eddig csalódás az Afrika-kupa

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA:

Angola–Ghána

Elefántcsontpart–Algéria

Egyiptom–Kamerun

Zambia–Nigéria

Kialakult a negyeddöntő párosítása a 27. labdarúgó Afrika-kupán, ahol eddig elmaradtak a nagy szenzációk: a csoportkörben többé-kevésbé a papírforma érvényesült. A torna színvonala azonban alacsonyabb a vártnál, és az afrikai labdarúgással kapcsolatos ábrándokkal is végképp le kell számolni.

Az Afrika-kupáról korábban nagyon sokan mondták, hogy a torna azért népszerű az európai nézők számára, mert az ottani válogatottak sokkal támadóbban futballoznak, kevésbé köti őket a taktika. Az utóbbi években azonban ez már egyre kevésbé igaz, más kérdés, hogy az idei sorozat nyitómérkőzése még a hőskort idézte: a házigazda Angola hiába vezetett 4–0-ra Mali ellen, a végeredmény 4–4 lett. Ugyanebben a csoportban azonban olyan mérkőzést is játszottak (Angola–Algéria), amely megmutatta, hogy már Afrikában is az eredmény a legfontosabb.

A favoritok közül eddig Egyiptom nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt. Egyedüliként megnyerte mindhárom találkozóját. A játékosokban láthatóan nagy a bizonyítási vágy az elbukott vb-selejtezők után. A negyeddöntőben azonban már nehezebb dolguk lesz Ahmed Hasszánéknak, hiszen a legjobb négy közé jutásért Kamerun lesz az ellenfelük. Samuel Eto’o és társai eddig meglepően gyengén játszanak, elsősorban a védelemben akadnak problémáik, ahol a veterán Rigobert Songon bizony nagyon meglátszik a kor. A középhátvéd az utolsó, Tunézia elleni csoportmeccsen már kimaradt a kezdő tizenegyből, de ez sem segített a csapat védekezésén, mert így is két gólt kaptak a kameruniak, szerencséjükre ugyanennyit lőttek, így ők mentek tovább.

Elefántcsontpartnak és Ghánának eddig nem kellett sokat mutatnia, hiszen Togo kizárásával csoportjukban csak Burkina Faso maradt ellenfélnek. A ghánaiak számára nagy érvágást jelenthet Michael Essien sérülése, miután a középpályáról amúgy is hiányzik a korábban alapembernek számító Stephen Appiah és Sulley Muntari. A csapat még Burkina Fasóval is alaposan megszenvedett, így a folytatásban Angola kis szerencsével és a közönség támogatásával akár ki is verheti Ghánát. Nigéria viszont nagyot javult az első, Egyiptom elleni vereséget követően, ráadásul a címvédővel a torna eddigi legszínvonalasabb találkozóját játszotta. Amennyiben a nigériaiak Zambiát legyőzve bejutnak az elődöntőbe, úgy a szakvezető, Shaibu Amodu állása is megmarad.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó