2010. január 23., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 11. (874.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Esély sem volt Spanyolország ellen

A magyar válogatott számára a franciák elleni pontszerzést egy csalódást jelentő spanyol pofon követte az ausztriai férfi kézilabda Eb-n. Ukrajna második vereségét is elszenvedte a tornán, ám a továbbjutás még ezzel együtt sem úszott el.

A magyar válogatottól a franciák elleni teljesítmény után jogosan várták a Bécsújhelyre utazó szurkolók, hogy szoros, jó meccset játszik Spanyolországgal, ebből azonban semmi nem valósult meg. A játékosok nem fáradtnak, inkább enerváltnak tűntek a mérkőzés első percétől kezdve, így a semmi különöset nem mutató spanyolok könnyedén, 34–25-re leléptek a magyarokat.

Kilenc góllal a torna esélyesei szokták megverni a kiscsapatokat, és bár a spanyolokat az eddig látottak alapján nevezhetjük a kontinensviadal egyik esélyesének, a Franciaország ellen nagyot játszó magyarok eddig azért nem tűntek kiscsapatnak. Ezért is fájó ez a mostani "súlycsoportkülönbség". Közben a franciák nagyon megizzadtak a csehekkel is, nehezen, csupán 1 góllal nyertek, előfordulhat, hogy a tornát igen rossz formában kezdő sztárcsapat elleni kiváló helytállás miatt kicsit túlértékelték a magyarok teljesítményét.

Arra azonban nincs mentség, hogy egy középdöntőbe vágyó csapat 20 perccel a lefújás előtt feladjon egy meccset. Az ütés különösen azért fájó, mert a pihenőnap ellenére biztosan benne maradt a játékosokban, miközben a csehek a franciák elleni helytállás lendületével készülhetnek a mindent eldöntő csoportmeccsre.

A magyar válogatott két meccsén megmutatta, hogy a legjobbakkal is versenyben tud lenni, ugyanakkor képes vállalhatatlan teljesítményre is. Csehországot egyetlen pillanatra sem kezelhetik le, a spanyolok elleni meccset a kapitánynak ki kell vernie a játékosok fejéből, különben hiába az első játéknap parádés teljesítménye.

– A spanyolok agresszív védekezését nem tudtuk átjátszani, és már a szünetre nagy hátrányba kerültünk – értékelt Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Sajnos, ez a második félidőre is megmaradt, noha egy kicsit javult a támadójátékunk. Sem a védekezésünk, sem a kapusteljesítményünk nem volt elegendő egy jó eredmény elérésére.

Közben az A-csoportban Ukrajna második vereségét is elszenvedte a tornán – pedig a szünetben még Ukrajna vezetett két góllal a Lino Cervar irányította vb-ezüstérmes horvátok ellen és a csoport utolsó mérkőzésétől függ, hogy továbbjutnak-e a középdöntőbe.

Az első félidőben az ukránok rendre megtalálták a rést a horvát védőfalban, s Alilovic kapus sem sokszor találkozott a labdával. Cervar szövetségi kapitány be is küldte Carapinát a kapuba. A második játékrészre azonban kiütközött a tudáskülönbség, és végül Horvátország 28–25-re nyert. A tornán meglepően jól játszó ukránoknak azonban még van esélyük a továbbjutásra, ha nyernek az utolsó fordulóban Norvégia ellen. Az ellen a Norvégia ellen, amely viszonylag simán, 16–13-as félidő után 28–24-re verte meg Oroszországot. Ebben a csoportban a már továbbjutó horvátokon kívül még bármely csapat búcsúzhat a további küzdelmektől.

Lapzártánk után a magyarok Csehországgal, az ukránok ma Norvégiával meccselnek.

A csoportkör 2. fordulójának eredményei: A-csoport: Horvátország–Ukrajna 28–25, Norvégia–Oroszország 28–24. B-csoport: Ausztria–Izland 37–37, Dánia–Szerbia 28–23. C-csoport: Lengyelország–Svédország 27–24, Szlovénia–Németország 34–34. D-csoport: Franciaország–Csehország 21–20, Spanyolország–Magyarország 34–25.

KISZó-összállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó