2010. január 23., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 11. (874.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy rágalmazás nyomában

Keddi számunkban a nemzetbiztonsági szolgálat megyei főosztályának sajtószolgálata tájékoztatta lapunkat és olvasóinkat arról a Nagypaládon történt afférról, melyben két helyi lakos keveredett választási csalás gyanújába. A hír azonban valótlannak bizonyult. A megrágalmazott Tóth Edit, a nagypaládi óvoda igazgatója, aki tizenkét éve becsületes tagja a helyi szavazóbizottságnak, azonban nem nyugszik bele a vele és az afférba belekeveredett Szabó Ambrus vállalkozóval történtekbe.

– Szombat este hét órakor szóltak, hogy azonnal menjek be a szavazóbizottságba. Semmi rosszra nem gondolva tettem eleget a kérésnek. Ott egy civil ruhás rendőr fogadott azzal a mellbevágó kérdéssel, hogy hova tettem a szavazólapokat.

Pontosan 163 szavazócédulát és az azokat tartalmazó dobozt követelte – mondta el lapunknak a sértett, aki kapcsolt, hogy bizonyára félreértés történt, s a rendőr a nála és Szabó Ambrusnál lévő agitációs szórólapokra kíváncsi. A szóban forgó dobozban ugyanis csak ezek voltak, és különös, de valóban 163 darab.

– Megengedték, hogy felhívjam Szabó Ambrust és tájékoztassam a szórólapokról. Ezt követően a nyomozó elvette a telefont. Majd Szabó Ambrust és engem a nemzetbiztonsági szolgálat járási hivatalában késő estig faggattak. Persze, tisztázódott, hogy nem követtünk el semmit. S végül az ügyet lezárva haza engedtek bennünket.

Szabó Ambrus, nagypaládi vállalkozó értetlenül áll az eset előtt:

– Nem értettük, mit akarnak, milyen szavazólapokat követelnek tőlünk. Később annyit elárultak, hogy egy "jóakarónk" tett ellenünk feljelentést, aki azt állította, hogy elloptunk 163 szavazócédulát, s azokat Fertősalmáson akarjuk felhasználni.

Mint elmondta, a nyomozók korrektül viselkedtek, de a lelki ráhatás felért a fizikai bántalmazással. A legfelháborítóbb az volt, hogy amikor kiderült az ártatlanságuk és végre szabadon távozhattak, az őket ért inzultusért még csak elnézést sem kértek. Az illetékes hatóság részéről ezt azzal magyarázzák, hogy ők csak a munkájukat végezték. Kaptak egy bejelentést, amit ki kellett vizsgálni, s ennek ez volt a törvényes módja.

– A dolgot nem hagyjuk annyiban – mondta Tóth Edit. – Feltétlenül szeretném megtudni, kitől ered ez az aljas rágalom, mellyel a becsületünkbe is belegázoltak, meghurcoltatást és erkölcsi kárt szenvedtünk. Ezért valaki felelni fog!

Hétfőn a két meghurcolt embert beidézték a járási ügyészségre, mely az egyik régiós parlamenti képviselő indítványa alapján az ő érdekükben és védelmükben indított eljárást. Segítséget nyújt abban, hogy fény derüljön a rágalmazó kilétére és az elnyerje méltó büntetését. A sértetteket pedig megilleti az erkölcsi kártalanítás.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó